Zelf vegan kaas maken, win een kaasmaakpakket!

Zelf vegan camembert maken.

Kaas is een populair ingrediënt dat in talloze gerechten wordt verwerkt. De rijke, romige smaak en de veelzijdigheid maken kaas tot een onweerstaanbaar smaakmaker. Maar als je vegan bent, eet je geen kaas. Veel vegans kost het moeite kaas te laten staan. Waarom is het missen van kaas zo moeilijk en wat maakt kaas zo lekker en verslavend?

Kaas heeft een unieke combinatie van smaak, textuur en aroma’s die het tot een speciaal ingrediënt in veel gerechten maakt. De complexe samenstelling van kaas, met vetten, eiwitten en zouten, geeft kaas de specifieke smaak die bijna iedereen erg lekker vindt. Door de vetten in kaas ontstaat een romige textuur en smeuïgheid die moeilijk na te bootsen is met plantaardige alternatieven. Bovendien geven de eiwitten de kaas stevigheid en elasticiteit. Kaas heeft daardoor een kenmerkend mondgevoel wat lastig is om na te maken.

Een ander aspect dat kaas zo verslavend maakt, is de aanwezigheid van caseïne, een eiwit dat tijdens de spijsvertering wordt afgebroken tot casomorfine. Deze stof heeft een licht verslavende werking, vergelijkbaar met de effecten van opioïden. Logisch dat we zo graag kaas eten! Het is dus niet alleen de smaak en textuur, maar ook het genotseffect waardoor velen vegan kaas één van de lastigste dingen vinden om te laten staan.

Steeds betere vegan kazen

Als je vegan wordt, merk je in hoeveel gerechten kaas is verwerkt. Kaas is vaak een bindmiddel in recepten en het creëert een smaaksensatie die moeilijk te vervangen is. Er zijn veganistische kazen op de markt, maar die moeten concurreren met de complexe smaak van zuivelkaas.

Gelukkig lukt het steeds vaker om met vegan kaas in de buurt te komen van de smaak en textuur van kaas met zuivel. Vegan kaasproducenten gebruiken bijvoorbeeld cashewnoten, amandelen en soja om een romige basis te creëren. Bovendien maken ze gebruik van fermentatieprocessen om de umami-smaak te versterken, wat een cruciaal element is in kaas. Hoewel vegan kaas misschien niet hetzelfde is als traditionele kaas – en dat misschien ook nooit zal worden – wordt de smaak steeds beter.

Zelf vegan kaas maken

Vegan kaas kun je heel goed zelf maken. Met een goed recept en de keukenapparatuur kom je heel ver. Bekijk maar eens het recept van de vegan feta, de vegan mozzarella en vegan roomkaas. Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk een lekker vegan alternatief voor kaas te maken. Ook de vegan kaassaus is lekker bij groenten.

Je moet er even handig in worden. Hoe vaker je vegan kaas maakt, hoe beter dat lukt. Maar als je ervan houdt in de keuken te staan, is het leuk om te doen. Net als bij andere recepten is het de kunst om de juiste tijd en hoeveelheden/verhoudingen aan te houden en de technieken goed toe te passen. Maar als daar dan de vegan kaas er is, kun je trots zijn op het resultaat!

Vegan kaas maken is niet moeilijk.

Basispakket om zelf kaas te maken

In de webshop vind je behalve het kookboek Lekker Plantaardig nu ook een vegan kaas makenpakket. Met enkele basisingrediënten waarmee je zes soorten kaas kunt maken: mozzarella, ricotta, mascarpone, halloumi, feta en Parmezaanse kaas. Je moet alleen zelf de nootjes, plantaardige melk en voedingsgist toevoegen.

Vind je dit interessant? Dan kun je meedoen aan de verloting van één exemplaar onder de lezers van mijn veganmail. Meedoen? Abonneer je dan op mijn veganmail. Dat kan door het formulier onderaan deze blog in te vullen. Ik stuur je dan een mail met de voorwaarden voor deelname aan deze verloting.

Zondag 14 januari maak ik bekend wie heeft gewonnen.

Als je dit lekker vindt, dan hou je misschien ook van dit vegan kookboek. Het staat vol seisoensgebonden recepten en is duurzaam geproduceerd. Geef het cadeau of koop het voor jezelf!

21 gedachten over “Zelf vegan kaas maken, win een kaasmaakpakket!”

  1. ik heb al veel soorten vegan kaas geproefd en ook een paar keer zelf vegan kaas gemaakt op basis van noten en gefermenteerd met probiotica. Helaas nog lang niet tevreden kwa textuur. Benieuwd dus naar dit pakket! ik loot graag mee!

    1. Hallo Marjo, aaaaah, deze winactie is al voorbij! Onderaan zie je staan dat ik op 14 januari bekend maakte wie heeft gewonnen. Om de pijn wat te verzachten, heb ik zojuist een code naar je gemaild waarmee je 10% korting krijgt op het pakket als je het bestelt. Hoop dat ik je hiermee toch een beetje blij maak. (Voor de meelezers, dit is een eenmalige actie 😉)

  2. Heel erg benieuwd naar dit pakket. De kant en klare kaasvervangers vind ik het net niet enik ben super benieuwd naar dit pakket!

  3. Ziet er erg goed uit, ben zeer benieuwd en zou het graag proberen. Al een aantal jaren vegan maar kaas blijft altijd een dingetje..

  4. wat gaaf dit! Ik loot graag mee😊 Hopelijk kan ik met dit kaasmaakpakket mijn omni familie overtuigen hoe lekker vegan kaas kan zijn.

    1. Lijkt me heel leuk om te winnen. Ik ben net begonnen met vegan eten en mis het eten van kaas nog erg. Het zou leuk zijn om een vegan kaas te vinden die mijn trek kan stillen. Ik wil de kit dan ook graag proberen.

  5. Ik ben net begonnen met plantaardig eten , in de 1e plaats tegen dierenleed en voor het behoud van onze aarde. En natuurlijk voor mijn gezondheid.
    Ik wist niet van deze kaas kit af , ik zou heel graag eens willen proberen .
    Bedankt voor het meedoen !
    Gr Alise

  6. Ik ben een beginnende planteneter maar ook gek op kaas. Dus zou ik het super vinden om het zelf te maken met deze kit.

  7. Nu al 2 jaar vegan en ik vermaak me prima met de vegan kazen op de markt. Maar het zelf maken? Dat lijkt me toch wel het leukst! Zo wordt een vegan borrel nóg fancier, hihi. Niet vergeten te combineren met een heerlijk glaasje port. 😉

    1. Esther van Kamperdijk

      ik zou heel graag willen leren om zelf meerdere soorten plantaardige kaas te maken. ik loot dus graag mee.

  8. Interessant! Inmiddels ben ik na jaren plantaardig eten wel van mijn echte kaasverslaving af, maar ik kan enorm genieten van de (steeds betere) vegan kazen, echt een traktatie. Het ‘rijstkaasje’ maak ik wel eens, maar ik ben benieuwd hoe het is om nog andere plantaardige kazen zelf te maken.

    1. Hier zit ik al een tijdje op te wachten! Er zijn wel redelijke kaas vervangers te verkrijgen,echter haalt het het nog steeds niet bij de ‘echte’ . Evengoed zal ik deze never meer nuttigen en daarom erg benieuwd naar dit pakket!!

  9. Fien De Dobbeleer

    Nog voor we vegan werden was het zoeken naar alternatieven. Mijn partner is lactose intolerant dus kaas was beperkt in onze frigo aanwezig.
    Terwijl een feta-kaaasje, geitenkaaas met buggles of tomaat mozarella. Damn, zo welkom!
    Ideaal als we deze dingen zelf konden maken.
    Mijn partner en ik proberen ook zo verpakkingsvrij mogelijk te leven. We proberen hier zoveel mogelijk aandacht aan te besteden en gaan hierdoor lokaal winkelen.
    Ook dit zou een boost zijn!

  10. Oké met dit alternatief dan is het nu officieel gedaan met de smoesjes dat je geen vegan kunt worden omdat niet zonder kaas kunt. Top!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven