De dagen worden langer, maar echt warm is het nog niet. Nog koud genoeg om je te warmen aan deze linzenschotel met lekker veel groenten en kruiden. Een gemakkelijk eenpansgerecht dat in een uur klaar is.
Ken je dal? Dat is is een gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten die tot een brij worden gekookt. Het wordt lekker gekruid en geserveerd met allerlei groenten, brood – vaak naan – en rijst.
In dit recept is de dal gemaakt met rode linzen. De kruiden worden vaak wat aangebakken in olie voordat ze aan de dal worden toegevoegd. Aan de kruidenbrij wordt dan gember, knoflook en ui toegevoegd. Al met al een lekker pittig gerecht dat je lekker van binnen opwarmt. Heel geschikt voor een winterdag.
De kurkuma heeft net als de gember een ontstekingsremmende werking. Het helpt dus ook bij een verkoudheid. Een dag later is dit gerecht nog lekkerder, omdat de smaken goed zijn vermengd.
Dit zijn de ingrediënten voor dal (4 personen)
- 150 gram rode gespleten linzen, gespoeld
- 150 gram fijngesneden wortelgroenten naar keuze, zoals wortels, knolselderij en bieten
- 1 kleine gele ui, fijngesneden
- 150 gram kerstomaatjes, gehalveerd
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- Een stuk verse gember van 5 cm, geschild en fijngehakt
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- Snufje gedroogde chilivlokken
- 1 liter water
- Zout en peper naar smaak
- 2 eetlepels virgin kokosolie
- ½ theelepel komijnzaad
- ½ theelepel korianderzaad
- ½ theelepel mosterdzaad
- ⅓ kopje gehakte verse korianderblaadjes, voor de garnering
- Citroenpartjes, voor erbij
- Eventueel brood en/of gekookte rijst als bijgerecht
Zo maak je de dal met linzen
Voeg aan een middelgrote soeppan de gewassen linzen, de in blokjes gesneden wortelgroenten, de stukjes tomaten, kurkuma en chilivlokken toe. Giet het water in de pan en roer alles door elkaar.
Plaats de pan op een middelhoog vuur. Breng aan de kook en laat ongeveer 40 minuten sudderen, terwijl je de dal regelmatig roert. Tegen het einde van de kooktijd moeten de linzen volledig afgebroken zijn. Roer de dal tijdens de laatste 10 minuten koken stevig door om de afbraak van de linzen te bevorderen. De substantie moet er redelijk glad uitzien. Kruid de dal rijkelijk met peper en zout. Houd het warm terwijl je de kruiden bereid.
Dat doe je als volgt: verhit de kokosolie in een kleine koekenpan op een middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, gember, komijnzaad, korianderzaad en mosterdzaad toe. Bak zachtjes al roerend. Let op dat het vuur niet te hard staat, knoflook bakt snel aan. Zodra de zaden geurig zijn, haal je de kruidenmix van het vuur.
Schep voorzichtig de geroosterde kruidenolie (met de hele kruiden) bovenop de dal. Als je wilt, kun je het er lichtjes doorheen roeren. Je kunt de dal ook eerst in porties verdelen en dan de kruidenolie erover lepelen als je wilt.
Garneer de dal met de gehakte koriander.
Serveer de dal warm met partjes citroen en naar believen rijst en/of brood.
Eet smakelijk!