Zo maak je vegan mozzarella

Vegan mozzarella maak je met cashewnoten of macademianoten.

Ben je ook zo gek op mozzarella? Vegan mozzarella is zuivelvrij en daarom diervriendelijk en cholesterolarm. Het is niet eens zo moeilijk om vegan mozzarella te maken, dit recept is gemakkelijk en snel. Alleen het weken van de noten en opstijven van de vegan mozzarella kost wachttijd. Maar in die tijd kun je natuurlijk gewoon iets anders doen.

Mozzarella komt van het Italiaanse woord ‘snijden’ (‘mozzare’). Mozzarella is een elastische, snijdbare kaas met een zachte smaak. Traditioneel wordt deze kaas – die oorspronkelijk uit de Italiaanse regio Campanië van de zestiende eeuw komt – gemaakt van waterbuffelmelk. Maar achter mozzarella uit Italië zit aardig wat dierenleed.  Durf jij dit filmpje te bekijken?

 

Waterbuffels voor Nederlandse mozzarella  hebben het wat beter. Maar ook hier worden de kalfjes – met uitzondering bij één van de zeven Nederlandse buffelhouders – direct van de moeder gescheiden en worden stiertjes na één jaar gedood. Vegan mozzarella is van planten en dus vrij van dierenleed.

Vegan mozzarella met macademianoten

Wij maken de kaas van slechts 5 ingrediënten + water.

Vaak wordt vegan kaas gemaakt met cashewnoten. Zo niet deze vegan mozzarella. In dit recept gebruiken we macademianoten. Deze noten hebben een mildere smaak dan cashewnoten en bevatten net als veel noten een hoog gehalte onverzadigde vetten. Heel gezond dus!

Daarnaast bevatten macademianoten veel mangaan. Eén handje macadamianoten bevat meer dan de helft van je dagelijkse benodigde hoeveelheid. Mangaan is een belangrijk mineraal dat helpt bij de ontwikkeling van sterke botten. Ook versterkt het je lichaamscellen en ondersteunt het de stofwisseling van cholesterol, koolhydraten en aminozuren.

Vegan mozzarella maak je met macademianoten voor een zachtere smaak.

Tips voor het maken van vegan mozzarella

Deze vegan kaas is romig en zacht, vetvrij, zuivelvrij èn glutenvrij. De edelgistvlokken geven de vegan mozzarella een kaasachtige smaak. Je kunt ze weglaten, maar ze bevatten ook veel vitamine B. Ik zou ze daarom toevoegen.

Door het ingrediënt tapiocameel (gemaakt van de cassavewortel) kun je deze milde kaas uitrekken en smelten. Dat is handig als je de kaas voor een pizza wilt gebruiken! Het tapiocameel maakt de kaas tegelijkertijd, na enige tijd opstijven, stevig zodat de vegan mozzarella tot een bol kan worden gekneed en gesneden.

Enkele algemene tips voor de bereiding:

  • Je kunt de macademianoten (rauw en ongeroosterd)rechtstreeks in de blender doen. Maar als je geen krachtige blender hebt, is het beter de nootjes eerst gedurende 20-30 minuten in heet water te weken.
  • Tapiocazetmeel is essentieel voor deze vegan kaas. Het is wat alles bij elkaar houdt en de vegan mozzarella de perfect romige en elastische textuur geeft.
  • Citroen is milder dan appelazijn. Omdat de smaak van de azijn sterker is, kun je beginnen met 4 eetlepels azijn en dan bij elke eetlepel meer proeven of er nog iets bij moet.
  • Wil je een rokerige smaak? Voeg dan 2 tot 3 theelepels liquid smoke toe aan het kaasmengsel.
  • Oefen geduld! De kaasbolletjes moeten echt minstens 30 minuten in water in de koelkast afkoelen tot ze volledig gestold zijn voordat je ze serveert.
  • Vegan mozzarella houd je maximaal 5 dagen goed in de koelkast, verpakt in een luchtdichte pot of doosje met deksel, onder water. Invriezen is niet echt lekker.

Op een pizza kun je ook vegan mozzarella doen.

Wat zijn de ingrediënten voor de mozzarella?

De volgende ingrediënten heb je nodig voor deze vegan kaas:

  • 225 gram macadamianoten (of cashewnoten), een nacht geweekt
  • 260 ml ijskoud water
  • 6 -7 eetlepels citroensap (of appelciderazijn voor een pittigere nasmaak)
  • 7 eetlepels tapiocameel
  • 3 tl edelgist
  • 2 tl zeezout

Salade met vegan mozzarella is ook lekker.

Recept voor de vegan mozzarella

Week de noten 20 minuten in heet water en giet ze af. Als je een krachtige blender gebruikt, kun je het weken overslaan.

Doe noten, water, citroensap, tapiocameel, edelgistvlokken en zout en de blender en mix het tot een zijdezachte emulsie.

Doe het kaasmengsel in een pan en breng aan de kook. Koken doe je om dikte en elasticiteit te krijgen. Roer met een houten lepel een paar minuten voortdurend totdat het mengsel een kleverige bal wordt. Blijf roeren en zorg ervoor dat het niet aanbrandt.

Zodra het mengsel is ingedikt tot een bal, haal je de pan van het vuur.

Zet een kom met ijswater klaar. Gebruik een grote soeplepel of ijslepel en schep bolletjes uit de kleverige massa. Leg deze in het ijskoude water. (De ballen mogen niet blijven plakken, maar moeten mooi van de lepel in het water glijden). Herhaal dit totdat alle vegan kaas op is.

Koel alle mozzarellaballen in het water gedurende 30 minuten of tot ze volledig zijn afgekoeld en gestold. Laat ze in de koelkast staan totdat je ze serveert.

Deze zuivelvrije, veganistische mozzarellakaas kun je gebruiken bij een frisse Capresesalade, als topping op een pizza Margherita die je kunt beleggen met tomaten, verse basilicum, gemarineerde artisjokharten en geroosterde paprika’s. Ook lekker als topping op vegan lasagne. Mmmm! Of doe het als bijgerecht bij een knoflookbruschetta. Beetje pesto erbij en je hebt een héérlijke zomermaaltijd!

Als je dit lekker vindt, dan hou je misschien ook van dit vegan kookboek. Het staat vol seisoensgebonden recepten en is duurzaam geproduceerd. Geef het cadeau of koop het voor jezelf!

2 gedachten over “Zo maak je vegan mozzarella”

    1. Hoi Inge, als je ze in het water laat staan,kun je ze ongeveer twee weken bewaren. Invriezen (niet in het water, maar luchtdicht verpakt) kan ook. Dan zijn ze zo’n twee maanden houdbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven