Deze vetarme, vegan kaassaus smaakt goed bij tortillachips en is goed te gebruiken bij gerechten waarbij je kaassaus serveert of kaassaus als basis gebruikt, zoals een kaasfondue of pizza. Heerlijk als je hier (gestoomde) groenten bij gebruikt om te dippen!
Aantal personen: 6
Bereidingstijd: 30 minuten
Wat zit er in de vegan kaassaus?
- 360 gr geschilde aardappelen
- 135 gr 1 kopje geschilde wortels
- 80 ml extra vergine olijfolie
- 125 ml water
- 4 eetlepels edelgistvlokken
- 3 eetlepels sojasaus of tamari
- 2 eetlepels citroensap
- 2 theelepels knoflookpoeder
- Snufje cayennepoeder (optioneel)
Zo maak je de vegan kaassaus
Hak de aardappelen en de wortels fijn en kook of stoom ze 20 tot 30 minuten of tot ze zacht zijn.
Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een glad mengsel.
Enkele tips voor de perfecte vegan kaassaus
- Voeg extra water toe in plaats van olie om een minder vette versie van dit recept te maken. Dus dan in totaal 200 ml water. Let wel op dat de saus niet te dun wordt.
- Is de saus te dik? Ook dan voeg je wat meer water toe.
- Wil je de saus wat romiger? Vervang het water dan door plantaardige melk.
- Hou je niet van sojasaus? Gebruik voor de smaak dan zeezout in plaats van sojasaus.
- Andere kruiden die je naast cayennepeper kunt toevoegen: uienpoeder, chilipoeder en/of zwarte peper.
Bewaar de veganistische kaas maximaal 4 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.