Maak zelf vegan feta

Recept voor vegan feta

Meer plantaardige inspiratie? Bekijk dan Lekker Plantaardig, koken met seizoensgroenten!

Feta is zó lekker. En het past goed in zowel warme als koude gerechten. Erg jammer dus dat je deze kaas als je geen zuivel wilt gebruiken, moet missen. Goed nieuws: dat hoeft niet! Met dit recept maak je zelf vegan feta.

Deze plantaardige ‘feta’ is echt lekker! Je hebt er een kaasdoek voor nodig, die koop je in een kookwinkel. Verder is dit recept voor vegan feta niet zo ingewikkeld. Het is een kwestie van regelmatig feta maken en dan krijg je het in de vingers. Doe het wel een dag van tevoren als je de feta in een salade of ander gerecht wilt verwerken, want deze vegan feta moet een nachtje opstijven.

Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 45 minuten + 1 nacht opstijven

Wat heb je nodig voor een flink stuk vegan feta?

  • 1 liter plantaardige melk (ongezoete sojamelk)
  • 125 ml. vers citroensap (ongeveer 2-3 geperste citroenen)
  • 1 knoflookteentje
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel suiker
  • 2-3 el edelgistvlokken
  • 3 tl zout
  • 1/2 tl mosterdpoeder

En zo maak je vegan feta

Verhit de soja- of amandelmelk langzaam op een laag vuurtje. Laat het niet koken.

Pers de citroen uit, snijd het knoflookteentje fijn en meng dit met zout en suiker. Roer tot suiker en zout zijn opgenomen en zeef de knoflookstukjes uit het citroensapmengsel.

Als de soja- of amandelmelk bijna kookt, zet je het vuur uit. Doe het citroensapmengsel in een schaal en giet de hete melk voorzichtig eroverheen zodat alles goed mengt. Dek af met een deksel en laat 20 minuten stil staan.

Wrijf ondertussen de edelgistvlokken fijn tussen je vingers. Meng dit met zout en mosterdpoeder. Als de 20 minuten voorbij zijn, verdeel je het kruidenmengsel over de melk en roer je het er zachtjes doorheen waarbij je de wrongel (samengeklonterde eiwitten) niet kapot maakt.

Schenk het melkmengsel voorzichtig in een kaasdoek en druk het grootste deel van het vocht er voorzichtig uit. Je houdt ongeveer 20% van de melk over voor de vegan feta. Stop de substantie in een tofupers of gewikkeld in de kaasdoek tussen twee kleine snijplankjes. Leg daar een stapel zware kookboeken op en zet het in de koelkast. Zet het in een schaal waarin het vocht kan lopen.

In de koelkast moet het een nachtje staan zodat de kaas stevig wordt. Haal de volgende ochtend het blok feta voorzichtig uit de pers of uit de kaasdoek. Doe dit voorzichtig, want het is véél breekbaarder dan echte fetakaas.

 

Foto van Vegan Feast catering
Als je dit lekker vindt, dan hou je misschien ook van dit vegan kookboek. Het staat vol seisoensgebonden recepten en is duurzaam geproduceerd. Geef het cadeau of koop het voor jezelf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven