Vegan lasagne van aubergine

Vegan lasagne met aubergine is lekker.

Aubergine smaakte nog nooit zo lekker als in dit recept en dat ook nog eens in 1 uur tijd. Een lekker gemakkelijk gerecht voor als je eters krijgt. Met een hemelse bechamelsaus die deze vegan lasagne lekker smeuïg maakt.

Bereiding: 1 uur

Weinig mensen koken met aubergine, maar ik ben echt van fan van aubergine. Ik had al een recept voor auberginesoep met paprika en voor aubergine-hazelnootburgers. En nu dus dit recept voor lasagne met aubergines.

Omdat aubergines zijn nogal vezelig zijn waardoor ze een bepaalde compactheid aan de lasagna geven. De vezels zorgen er ook voor dat je lang een vol gevoel houdt. De vezels zijn goed voor de darmflora en houden je bloedsuikerspiegel op peil.

Daarnaast bevatten aubergines waardevolle stoffen zoals calcium, dat zorgt voor sterke botten en tanden. Heel waardevol als je geen zuivel tot je neemt. Calcium zorgt ook ervoor dat je zenuwstelsel en spieren goed werken en helpen bij het transport door je lichaam van mineralen als foliumzuur, magnesium en ijzer.

Tenslotte bevat aubergine vaak vitamine C en antioxidanten en dat is goed voor het immuunsysteem. Aubergines kun je trouwens heel goed zelf telen. Lekker vers, lekker biologisch. Met deze cursus leer je hoe je zelf aubergines kweekt.

Ingrediënten voor 4 personen lasagne

  • 2 aubergines
  • 4 grote tomaten
  • Zout
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • Bakje shiitakes
  • 3 el vegan boter
  • 2 el bloem
  • 450 ml havermelk
  • Peper en zout
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 laurierblad

Zo maak je de vegan lasagne

Zet de melk met het laurierblad erin klaar.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de aubergine in plakken en wrijf deze in met zout om het vocht op te nemen. Laat dit 10 minuten intrekken. Doe met de grote tomaten hetzelfde.
Snijdt de uien in ringen, hak de knoflook fijn en fruit dit kort. Snij de shiitakes toe fijn en bak die even mee.

De saus:

Smelt de boter in een sauspan en doe de bloem erbij. Met een houten lepel roeren tot klontjes weg zijn em de saus gaar is. Na 4-5 minuten merk je dat het geen papje meer is, maar wat zanderig wordt.
Voeg de melk (moet koud zijn!) beetje bij beetje toe en roer ondertussen goed door met een garde tot de saus licht indikt. Voeg  peper, zout, laurierblad en nootmuskaat toe en roer alles goed door elkaar. Totdat je bijna het kookpunt hebt bereikt. Laat op een zacht vuur, terwijl je af en toe met een houten lepel roert, 10 minuten staan. Voeg nu en het mengsel van ui, knoflook en shiitake toe en haal de sauspan van het vuur.
Maak lagen van de plakken aubergine, tomaat en daarop een laag saus. Herhaal dat en strooi op de bovenste laag wat extra peper en Italiaanse kruiden. Zet dit 40 min in de oven.

Eventueel doe je nog wat vegan mozzarella over de lasagne.

Eet smakelijk!

Dit is een recept uit ons nieuwe kookboek Lekker Plantaardig, koken met seizoensgroenten. Heb jij het al? Bestel het snel, de voorraad van de oplage die op 1 december uitkomt, is beperkt!
Lees hier meer over het kookboek Lekker Plantaardig.

Als je dit lekker vindt, dan hou je misschien ook van dit vegan kookboek. Het staat vol seisoensgebonden recepten en is duurzaam geproduceerd. Geef het cadeau of koop het voor jezelf!

6 gedachten over “Vegan lasagne van aubergine”

  1. Ik heb het kookboek waarin dit recept staat cadeau gekregen. Super leuk! Het eerste gerecht wat daaruit ben gaan klaarmaken was dit gerecht. Het was mij gaandeweg echter onduidelijk wat er met de uienringen, gefruite knoflook en shiitake moest gebeuren. Die werden totaal niet meer genoemd. Ik heb ervoor gekozen om de uienringen en shiitake toch maar in hele kleine stukjes te snijden en deze samen me de gefruite knoflook halverwege de bereiding van de saus hieraan toegevoegd. De uitjes had ik ook even gefruit en idem voor de shiitake, maar dan zonder olie. Verder was het lekker. De saus kon wel wat dikker. Ik ga nog even bedenken of ik dat ga bereiken door meer bloem of minder havermelk te gebruiken of de saus simpelweg wat langer in te laten dikken op het fornuis. Leuk recept! Maar niet overal even duidelijk. Zou je het aan kunnen vullen? Dankje!

    1. Wat leuk dat je dit boek cadeau kreeg! En slordig inderdaad dat het toevoegen van de uien, knoflook en shiitake verder niet wordt genoemd. Deze moeten worden toegevoegd aan de saus zoals je zegt. Ik zal dit net als een betere aanwijzing voor het maken van de saus aanpassen. Bedankt voor je suggesties!

  2. hoi, ik ben geen fan van aubergine op deze manier omdat de smaak wat saai en vlak blijft. Het is wel meer werk maar ik vind het lekkerder om de plakken te paneren en dan te grillen in grillpan of in de oven op hoge stand te grillen en ze daarna als lasagne ‘bladen’ te gebruiken. de smaak wordt dan echt veel intenser en lekkerder.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven