Wat eet en drink je het beste als je griep hebt?

Vegan voedingstips bij griep

Heb jij al griep gehad dit jaar? Griep kun je hebben met een verscheidenheid aan klachten. Vaak heb je koorts en ben je moe, soms heb je hoofdpijn en soms ben je misselijk en houd je niets binnen. Niet fijn. Toch moet je voldoende vocht en voedingsstoffen binnenkrijgen om beter te worden. Hier lees je wat het beste eet en drinkt als je griep hebt.

De afgelopen drie dagen heb ik alleen maar geslapen. In het begin at ik vrijwel niets. Ik had griep en mijn lichaam vroeg alleen maar om fruit. Goed voelen waar je lichaam om vraagt en dat gevoel volgen, helpt al enorm.

Maar het is ook goed te weten waar je de voedingsstoffen haalt die jouw lichaam ondersteunen weer op krachten te komen en te herstellen. Onderstaande vegan voedingstips bij griep helpen jou de ziektekiemen te lijf te gaan.

Smoothies als je griep hebt

Als je griep hebt, moet je veel drinken zodat je niet uitgedroogd raakt. Als je geen honger hebt, kun je het beste een smoothie maken waardoor je vitamines, koolhydraten (energie!) antioxidanten en vocht binnenkrijgt. Zo’n smoothie kun je maken met alle groenten of fruit die je lekker vindt, vers en bevroren. Vermijd geconserveerd fruit en gepasteuriseerde vruchtensappen. Daar zit nauwelijks nog voedingswaarde in, zo krijgt je lichaam niet wat het nodig heeft.

In citrusvruchten zit veel vitamine C, bananen zijn lekker om te zoeten en bevatten veel mineralen, in bessen zitten veel antioxidanten, groene bladgroentenvitamines en mineralen en appels en peren bevatten vitamines en antioxidanten. Aan de groenten en fruit voeg je eventueel wat water of plantaardige melk toe als het te dik is. Wil je je smoothie extra voedzaam maken, voeg dan een eetlepel tahin of pindakaas toe, een beetje afhankelijk natuurljk of dit qua smaak past bij de rest van de ingrediënten. Gember kun je toevoegen om je luchtwegen te verlichten.

Citroen- en gemberthee

Gember is ideaal bij verkoudheid en griep. Het bestrijdt ontstekingen, opent je luchtwegen en kalmeert je maag mocht je maagklachten hebben. Ook citroen kalmeert de maag en bevat bovendien flink wat vitamine C.

Hoe maak je gemberthee? Neem een stuk gember ter grootte van een theelepel. Schil het stuk en snijd het in stukjes. Doe het in een kopje en giet er kokend water over. Laat zo’n 10 minuten staan. Dit kun je trouwens een aantal keren herhalen met dezelfde stukjes gember! Of je maakt meteen een hele pot zodat de gember goed kan intrekken. De citroensap giet je er het beste bij vlak voor het opdrinken. Eventueel voeg je zoetstof als palmsuiker toe.

Linzensoep als je ziek bent

Deze soep geeft je eiwitten voor kracht, koolhydraten voor energie en vitaminen om je gezondheid terug te winnen. Voeg en knoflook en ui aan toe om bacteriën te bestrijden. Kruiden als kurkuma, oregano en gember gaan ontstekingen te lijf. Voeg wat zout toe om je vochtblans op peil te houden. Deze maaltijd bevat genoeg vezels om verstopping, iets wat op de loer ligt als je langer op bed ligt, te voorkomen.
Deze soep is zo gemaakt. Je kunt aan de linzensoep allerlei groenten toevoegen voor nòg meer vitaminen.

Knoflook en uien

Deze bolgewassen zijn infectiebestrijders. Ze bevatten supersterke antioxidanten en zwavel-fytochemicaliën die je lichaam helpen ziektekiemen te doden. Je kunt ui en knoflook toevoegen aan de linzensoep of een groentesoep. Eet niet teveel als je het niet gewend bent, want je maag kan erdoor van streek raken.

Sommige mensen eten knoflook rauw voor een extra sterk effect. Daar moet je voorzichtig mee beginnen. Je kunt bijvoorbeeld een rauw teentje door de soep persen. Maar let op! Geef NOOIT knoflook aan honden en katten bijvoorbeeld ter bestrijding van bijvoorbeeld vlooien. Voor hen is knoflook giftig, zelfs in kleine hoeveelheden.

Kruidenthee bij griep

Als je griep hebt, moet je veel drinken om afvalstoffen af te voeren en omdat je mogelijk veel zweet door koorts. Kruidenthee is dan een goede drank. Want er zijn een aantal geneeskrachtige kruiden die helpen bij klachten. Zo kalmeren zoethout en venkel je keel en maag en en helpen salie en tijm bij hoesten. Saliethee is nogal sterk, wat zoets erin, bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker, is dan erg lekker. Dit zijn dus handige kruiden om altijd in huis te hebben!
Ook munt is effectief, het koelt je keel, wat heel fijn is bij een vastzittende hoest, en kalmeert de maag.

Bananen eten als je ziek bent

Ook al heb je misschien niet zo’n zin om te eten, een banaan gaat er misschien wel in. En daarmee krijg je onmiddellijk vitaminen, mineralen en ook wat eiwitten binnen. Heb je keelpijn? Snijd dan een banaan in plakjes en vries hem in. Een banaan bevriest heel snel. Vervolgens pureer je de banaan samen met een handje (bevroren) bessen. Zo krijg je een gezond ijsje dat meteen de keel koelt en het hoesten verlicht.

Voedzaam bordje pap

Wil je een voedzame, maar licht verteerbare maaltijd? In een bord havermout zitten veel vitaminen, mineralen, gezonde koolhydraten, vetten en eiwitten. Je kunt havermoutzemelen of hele vlokken koken. Dat kan in plantaardige melk of in water. Als je pap romig wordt, voeg je rozijnen toe of ander gedroogd fruit, noten en zaden.

Tip: wil je het nog lichter verteerbaar? Voeg dan tijdens het koken een geschilde en fijngesneden appel toe.

Extra vitaminen voor je weerstand

Vitamine C is een grote boost voor je weerstand. Maar als je gezond eet, zou je die kunnen halen uit je voeding. Groenten en fruit met veel vitamine C zijn citrusfruit, ananas, meloen, aardbeien, frambozen, bosbessen, zwarte bessen, kiwi, mango, broccoli, spruitjes, kool, bloemkool, boerenkool, verse spinazie, lentegroenten, tomaten, paprika’s en zelfs aardappelen. Natuurlijk kies je wat op dat moment groeit, want dat is duurzaam. Inspratie voor koken volgens de seizoenen kun je halen uit ons vegan kookboek.

Wil je toch wat extra ondersteuning uit een potje? Gebruik dan niet meer dan 1.000 mg vitamine C per dag. De rest plas je namelijk toch weer uit. Overschrijd je toch deze grens, dan kan dat leiden tot maagpijn, diarree en/of winderigheid.

Vitamine D bijslikken is ook goed mogelijk en zelfs aan te raden, aangezien veel mensen een tekort hebben aan vitamine D. Zeker als je ziek bent en niet of weinig buiten komt, is een supplement met vitamine D een goed idee.
En natuurlijk is ook een vegan vitamine B12-supplement belangrijk als je ziek bent. Maar waarschijnlijk neem je dat al, want vitamine B12 bijslikken is essentieel als je vegan bent.

Beterschap!

Als je dit lekker vindt, dan hou je misschien ook van dit vegan kookboek. Het staat vol seisoensgebonden recepten en is duurzaam geproduceerd. Geef het cadeau of koop het voor jezelf!

2 gedachten over “Wat eet en drink je het beste als je griep hebt?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven