Een heerlijk vegan moederdagontbijt

Pannenkoeken als ontbijt zijn lekker

Met moederdag is een ontbijtje op bed een leuke traktatie. Dit ontbijt kost wat tijd, maar dan heb je dan ook een moederdagontbijt waarmee je haar verrast. Hier vind je een aantal suggesties voor een gezond en diervriendelijk ontbijt dat ook nog eens superlekker is!

Meer recepten vind je in Lekker Plantaardig, koken met seizoensgroenten.

Chocoladesmoothie met bloemkool

Dit is een heerlijk zoete smoothie om je vingers bij af te likken. Door de rauwe cacaopoeder en cashewnotenpasta krijg je in een paar teugen heel veel eiwitten binnen.

Ingrediënten:

  • 250 ml rijstmelk
  • 2 bananen
  • 200 gram gestoomde bloemkool
  • 2 eetlepels rauwe cacaopoeder
  • 2 eetlepels cacaosnippers
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 eetlepel cashewnotenpasta
  • 20 gram pompoenpitten
  • 40 gram walnoten
  • 1 theelepel vanillepoeder

Zo maak je de chocoladesmoothie:

De bereiding is heel eenvoudig. Doe alle ingrediënten in de blender en vermaal totdat alles is vermengd tot één dikke soep. Als het iets te dik wordt, doe je er wat water of rijstmelk bij. Wordt het te dun? Doe er dan wat banaan of cashewnotenpasta bij.

Als laatste voeg je de gestoomde bloemkool toe, wanneer deze nog warm is. Blend alles tot een romige smoothie. Pas na de bloemkool kun je goed de dikte van de smoothie beoordelen, omdat bloemkool veel water bevat.

Als versiering gooi je op de smoothie wat cacaosnippers.

Wil je de smoothiewarm serveren? Dat kan ook, met een lekkere klodder vegan slagroom!

Vegan slagroom

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 10 minuten + 60 minuten opstijven

Deze slagroom heeft een uur nodig om op te stijven, dus maak hem ruim op tijd.

Ingrediënten vegan slagroom:

  • 4 eetlepels plantaardige melk
  • 2-4 eetlepels zoetmiddel, bijvoorbeeld stevia
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel maïzena
  • 125 milliliter zonnebloemolie

Bereiding vegan slagroom:

Doe de plantaardige melk, vanille, maïzena en de stevia in een grote beslagkom.

Terwijl met de hand mengt of met de staafmixer langzaam mixt voeg je beetje voor beetje de zonnebloemolie toe.

Zet het goedje een uur in de koelkast en roer het daarna nog een keer goed.

Vegan Vanillecake

Cake als ontbijt is natuurlijk heerlijke luxe. Zeker als je cake met slagroom en/of vegan vanilleijs serveert! Maar je kunt dit basisrecept voor cake ook bewaren voor een andere gelegenheid.

Hoeveelheid: ongeveer 10 personen
Bereidingstijd: 20 minuten + 40 minuten bakken

Ingredienten voor de basiscake:

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
  • 75-100 gr ruwe rietsuiker of oersuiker
  • 125 gr plantaardige margarine
  • 3 tl bakpoeder
  • 275 ml vanille soja-dessert
  • 1/4 tl amandel- en/of
  • vanille-essence
  • 1 snufje zeezout
  • Eventueel beetje sojamelk

Zo maak je deze gewone cake:

Los de suiker op in de margarine op een laag vuurtje en laat het geheel weer afkoelen.

Mix in een aparte kom de droge ingrediënten.

Voeg het margarine-mengsel toe en mix dit grondig.

Voeg daarna soja-dessert en amandel en/of vanille-essence toe. Als het mengsel te droog lijkt, voeg dan wat sojamelk toe tot er een dikke vloeibare deegmassa ontstaat. Afhankelijk van het gebruikte meel moet er meer of minder vloeistof toegevoegd worden. Volkorenmeel absorbeert meer vloeistof dan gewoon meel.

Giet het mengsel in twee ronde bakvormen van circa 16 cm doorsnede of in één broodvorm. Bak de cake in een middelmatig verhitte over (+/- 200°C) in ongeveer 40 minuten gaar.

Om te testen of de cake gaar is kun je een satéprikker in het midden steken; het moet dan weer schoon uit de cake komen. Als de cake gaar is, komt hij gemakkelijk los van de vorm en voelt de bovenkant stevig aan.

Zoete bataat pannenkoekjes

Aantal personen: 4 (3 pannenkoekjes per persoon)
Bereidingstijd: 15 minuten

Deze heerlijke zoete aardappelpannenkoekjes zijn perfect als moederdagontbijt, maar ook als tussendoortje of toetje. Zoete aardappelen zijn rijk aan vezels en bevatten veel vitamines en mineralen, waaronder ijzer, calcium en selenium. Bovendien zijn ze een goede bron van veel soorten vitamine B en vitamine C.

Ingrediënten voor de zoete bataatpannenkoekjes:

  • 480 gr zoete aardappelpuree
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel baksoda
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel kaneel
  • 35 gr vlasei (dat maak je door gebroken lijnzaad met 240 ml water en scheutje citroensap goed te mixen)

Zo maak je de pannenkoekjes:

Maak eerst het vlasei.

Mix alle ingrediënten inclusief het vlasei in een kom.

Bak van de mix pannenkoekjes in het kokosolie.

Garneer de pannenkoekjes met vers fruit uit de diepvries zoals bessen en frambozen en strooi wat geraspte kokos en een scheutje agave of ahornsiroop over de pannenkoekjes heen als topping.

Tip:

Gebruik geroosterde zoete aardappels zonder schil en mix het in een goede foodblender zodat er geen klontjes meer in zitten en het echt een gladde puree is.

De pannenkoekjes zijn erg lekker met dit recept voor vegan roomkaas!

Kijk ook eens naar deze zelfgemaakt granola voor een lekker moederdagontbijt!

Als je dit lekker vindt, dan hou je misschien ook van dit vegan kookboek. Het staat vol seisoensgebonden recepten en is duurzaam geproduceerd. Geef het cadeau of koop het voor jezelf!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven