Deze vegan frittata is gemakkelijk te maken, erg lekker en smaakt bijna als de originele frittata. Dit recept voor hartige eivrije frittata is gezond, glutenvrij en vetarm. Perfect voor het ontbijt of de brunch met Pasen!
Dit recept zal je zeker niet teleurstellen, het is het beste veganistische frittata-recept ooit 😉 Het is lekker hartig, gezond, vullend en lijkt zó ontzettend goed op de frittata met ei dat ook niet-vegan hiervan zullen smullen! Dit veganistisch eierrecept is bovendien ongelooflijk eenvoudig te maken.
Hoewel dit vaak wordt geserveerd als ontbijt of brunch, is het ook heerlijk voor lunch en diner. Serveer het met vegan zure room en een snufje veganistische Parmezaanse kaas voor een maaltijd die zelfs de meest kieskeurige eters tevreden zal stellen.
Bereidingstijd: 55 minuten Hoeveelheid: 8 porties
Ingrediënten voor de veganistische frittata
Tofu vormt de basis van dit recept en is een uitstekende eivervanger. Het wordt gemengd met hartige kruiden om de ‘ei’ -vulling te creëren. Combineer gezonde gebakken met het mengsel om de beste veganistische frittata te maken.
- De ingrediëntenlijst:
- 400 gram stevige tofu (dus niet zijdentofu)
- 2 eetlepels tapiocazetmeel (je kunt ook arrowrootmeel of maïszetmeel gebruiken)
- 30 gram edelgistvlokken
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- ¼ theelepel kurkuma
- ½ theelepel zwart zout
- 60 ml ongezoete amandelmelk (of een andere plantaardige melk)
- 1 middelgrote ui, gehakt
- 1 ons gesneden (baby)champignons
- 1 rode paprika, in stukjes
- 150 gram spinazie, fijngehakt
- Zout naar smaak
- 12 cherrytomaten, gehalveerd
- 2 kleine rode uien, in ringetjes gesneden
Toelichting op de ingrediënten voor de frittata
Tapiocameel: je kunt ook arrowrootpoeder of maizena gebruiken.
Specerijen: gistvlokken, knoflookpoeder, uienpoeder en kurkuma is een perfecte combinatie van kruiden voor veganistische eiergerechten.
Zwart zout: Dit is een ovengestookt steenzout dat in Zuid-Azië wordt gebruikt en een behoorlijk scherpe zwavelachtige geur heeft. Het staat ook bekend als ‘zwart zout uit de Himalaya’ en geeft, wanneer het aan bepaalde gerechten wordt toegevoegd, een geweldige ‘ei’-smaak. Je hoeft er niet veel van te gebruiken.
Groenten: uien, champignons en spinazie zijn erg lekker voor dit gerecht. Maar een frittata is een goede manier om overgebleven groenten te verwerken. Leef je uit.
Cherrytomaten & rode ui: kun je extra toevoegen ter decoratie. Ze voegen ook een extra smaaklaag toe die erg lekker is.
Hoe maak je veganistische frittata?
Verwarm de oven voor op 180 ℃.
Voeg tofu, tapiocameel, edelgistvlokken, kurkuma, uienpoeder, knoflookpoeder, zwart zout en ongezoete amandelmelk toe aan een keukenmachine en mix tot het glad en romig is.
Verwarm een koekenpan op een middelhoog vuur en bak de uien en champignons tot ze zacht zijn. Meestal is dit slechts 1-2 minuten. Voeg de rode paprika toe en bak 30-45 seconden. Voeg als laatste de gehakte spinazie toe en roerbak tot deze begint te slinken.
Giet het gladde tofu-mengsel rechtstreeks in de pan met de groenten als je een gietijzeren of ovenbestendige koekenpan gebruikt. Roer voorzichtig om alles te combineren en strijk de bovenkant glad. Als je geen ovenbestendige koekenpan hebt, meng dan het tofu-mengsel en de gebakken groenten en giet het in een 9-inch taartvorm of een braadpan.
Beleg met de in ringen gesneden rode uien en gehalveerde druiventomaatjes en bak 40-45 minuten in de oven. De bovenkant moet goudbruin worden.
Haal uit de oven en laat 15 minuten afkoelen.
Serveer en geniet.
Hoe bewaar je de vegan frittata?
In de koelkast: dek af en plaats het maximaal 5 dagen in de koelkast.
In de vriezer: deze vegan frittata blijft verbazingwekkend lekker in de vriezer. Je kunt het 3 maanden bewaren in een diepvriesbakje. Als je er trek in hebt, zet je het gewoon in een oven van 180 ℃ gedurende ongeveer 10 minuten.