Zelf granola maken

Zelf granola maken doe je zo

Meer plantaardige inspiratie? Bekijk dan Lekker Plantaardig, koken met seizoensgroenten!

Omdat een goed ontbijt essentieel is voor een goed begin van de dag, probeer ik daarvoor tijd vrij te maken. Vaak ontbijt ik met brood of gekookte havervlokken, soms met granola. Granola maak je gemakkelijk zelf met het recept onderaan deze blog.

Hoeveelheid: 600 gram
Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten afkoelen

Omdat een goed ontbijt essentieel is voor een goed begin van de dag, probeer ik daarvoor tijd vrij te maken. Vaak ontbijt ik met brood of gekookte havervlokken, soms met granola. Granola maak je gemakkelijk zelf met het recept onderaan deze blog.

Wie kent niet het gezegde ‘ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’? Het betekent dat je in de ochtend het beste stevig kunt eten en ‘s avonds het minste voedsel (in calorieën in elk geval) tot je zou moeten nemen.

Afvallen door overslaan ontbijt

Maar veel mensen slaan het ontbijt over. De reden: geen tijd, geen trek of willen afvallen. Zo gaan intermittent fasting-methoden ervan uit dat als je gedurende 12 uur niet eet, de verbranding van calorieën sneller zal gaan. Anderen zeggen juist dat als je te lang niet eet, je lichaam in standje overleving gaat en je stofwisseling juist vertraagt door het overslaan van het ontbijt.

Of je afvalt door het ontbijt over te slaan, is dus niet helemaal duidelijk. Wat wel zeker is, is als je de inname van het aantal calorieën geleidelijk over de dag verdeelt en afstemt op het verbruik, dat beter is voor je gewicht. Overdag verbranden we de meeste calorieën. Dan zouden we ook de meeste calorieën tot ons moeten nemen. Meestal eten we juist ‘s avonds calorierijk, terwijl we ‘s avonds en ‘s nachts minder verbranden. Wil je afvallen op op gewicht blijven, eet dan in de ochtend en middag de meeste

Waarom is een ontbijt verder belangrijk?

In de nacht herstelt ons lichaam zich. Tijdens het herstelverbruikt je lichaam voedingsstoffen en water. Je helpt je lichaam op kracht te blijven door te ontbijten.

Er zijn meer redenen waarom een ontbijt goed voor je is:

  • Concentratie: als je ontbijt is zowel je korte termijngeheugen als je concentratie beter. Daardoor presteer je beter op school en op je werk.
  • Je humeur: door te ontbijten blijven je bloedsuikerspiegel- en insulineniveau op peil. Een evenwichtige bloedsuikerspiegel zorgt voor een beter humeur.
  • Een goede stoelgang: ’s nachts staat je spijsvertering op een laag pitje. Begin je de ochtend met een vezelrijk ontbijt, dan starten je darmen meteen weer op en krijg je een betere stoelgang. Vezels vind je in volkoren brood, granen, groenten en fruit. Dus ook in granola!

En last but not least, uit onderzoek naar het belang van ontbijt blijkt dat ontbijten – al is het maar één keer per week – de kans op hart- en vaatziekten verkleint.

Uiteraard moet je vooral luisteren naar je lichaam. Heb je echt geen honger? Drink een glas water (altijd goed op een nuchtere maag!) en wacht tot je wel trek krijgt. Misschien helpt deze granola je daarbij een handje.

Recept voor granola

Granola is niets meer dan geroosterd graan vermengd met noten en als je wilt rozijnen. Vaak is er aan het graan een zoetstof toegevoegd dat karamelliseert bij verhitting. Het maakt de granola behalve zoet lekker knapperig. In dit recept gebruiken we daarvoor ahornsiroop.

Wat heb je nodig voor deze zoete, knapperig granola?

  • 300 gr havervlokken
  • 200 gr gemengde ongezouten noten
  • 50 gr pompoenpitten
  • 50 gr zonnebloempitten
  • 2 tl kaneel
  • 8 el ahornsiroop
  • 6 el arachideolie

Zo maak granola

Meng alle ingrediënten goed in een kom. verspreid het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak de noten en granen 15-20 minuten op 180 graden, en schep ze halverwege even om.

Laat de granola afkoelen voordat je het in een pot doet.

Tip
Je kunt voor de smaak aan de granola nog wat rozijnen of stukjes ander gedroogd fruit toevoegen als het afgekoeld is.

Als je dit lekker vindt, dan hou je misschien ook van dit vegan kookboek. Het staat vol seisoensgebonden recepten en is duurzaam geproduceerd. Geef het cadeau of koop het voor jezelf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven