Pastinaaksoep met doperwten

Pastinaaksoep met doperwten is lekker zoet.

Ben je op zoek naar een soep die wel vult, maar niet te zwaar op de maag ligt? Dan is deze pastinaaksoep met doperwten heel geschikt. Hij is kruidig, maar ook zoet door de pastinaak èn de doperwten. Met een salade en brood heb je zo een gemakkelijke maaltijd.

Het is weer tijd voor verse doperwtjes! Maar eigenlijk is dit niet het seizoen van pastinaak. Wie een moestuin heeft, weet dat je pastinaak pas laat in de herfst oogst. Het is een wortel die pas laat aan zijn diktegroei begint. Je kunt half september al oogsten, maar vanaf november zijn ze pas goed op gewicht. De oogst kan vervolgens doorgaan tot december. Uiteindelijk kan de wortel wel 300 gram per stuk wegen.

Pastinaak telen

Wil je pastinaak telen, dan is het na enige tijd een gemakkelijk gewas. In het begin zijn de plantjes kwetsbaar en moet je andere planten zoals onkruid in de omgeving weghalen zodat alle licht, water en voeding naar de pastinaak gaat. Pastinaak opkweken in een potje is geen goed idee. Wortelgewassen houden niet van verpotten. Pastinaak zaai je dus in de volle grond.

Oogsten dus in het najaar, maar je kunt ze ook wat langer in de grond laten zitten. Als de vorst eroverheen is gegaan, worden pastinaak door de grote hoeveelheid zetmeel namelijk nòg zoeter. Maar haal deze witte wortelen eruit voordat de grond volledig is bevroren. Laat je ze staan, dan schieten ze het voorjaar erna in bloei en zijn de wortels niet meer zo lekker.

Pastinaak bewaren

De wortel bewaar je donker en koel zo’n twee maanden. Ze zijn dus meestal tot maart verkrijgbaar in de winkel. Toch kocht ik de pastinaak onlangs en was deze prima te eten. Pastinaak is dus ook in de andere maanden wel in de winkel te vinden, maar waarschijnlijk was het een lichting van het vorig seizoen (goed bewaard) en iets minder vers. De meeste pastinaken zijn te koop van oktober tot maart.

Pastinaak is een vergeten groente

Pastinaak is een voorganger van de winterwortel en wordt door zijn witte kleur ook wel ‘witte peen’ genoemd. Je moet hem niet verwarren met de peterseliewortel (of wortelpeterselie), het zijn twee verschillende groenten met een weliswaar identieke textuur, maar een heel verschillende smaak.

Vroeger was pastinaak een geliefde groente. De Romeinen verbouwden de wortel veel. Later is deze groente in de vergetelheid geraakt. Jammer, want hij bevat veel vezels en werd vroeger ook wel in plaats van aardappelen gebruikt.

Daarnaast bevat de witte wortel veel thiamine (vitamine B1). Deze vitamine is belangrijk voor je energiestofwisseling en ondersteunt het functioneren van je zenuwstelsel en hart. Verder bevat de pastinaak folaat (vitamine B11), vitamine C, E en K en de mineralen kalium, mangaan, magnesium, fosfor, zink en ijzer. Een héél gezonde groente dus! Gelukkig wordt pastinaak weer steeds gewoner.

Koken met pastinaak

Je kunt pastinaak op verschillende manieren gebruiken: rauw als salade, gekookt (in soep), gebakken of geroosterd. In het recept hieronder is pastinaak verwerkt in soep. Pastinaaksoep met doperwten is een onverwacht lekkere combinatie. En net als onze bietensoep lekker zoet.

Je hoeft deze groente niet per se je niet te schillen. De schil is eetbaar, deze kun je nadat je de wortel hebt schoongeborsteld prima laten zitten. Zou je puree maken, dan is het wel fijner om de pastinaak te schillen, zodat de puree wat gladder wordt. Pastinaak schillen doe je met een dunschiller.

Pastinaak kun je goed combineren met groenten als pompoen, koolraap of zoete aardappelen. Kruiden die bij pastinaak passen zijn salie, tijm en rozemarijn en de specerij peper en zout. Wij combineren pastinaak met doperwten en ui.

Dit zijn de ingrediënten voor de pastinaaksoep met doperwten

  • 3 pastinaken
  • 500 gram diepvrieserwten
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • Eetlepel verse of gedroogde tijm
  • 1,5 liter groentenbouillon
  • Peper en zout
  • Scheutje olijfolie

Zo maak je pastinaaksoep met doperwten

Schrob de pastinaken en snijd ze in blokjes

Schrob de wortel schoon en snijd deze in stukjes

Versnipper de ui

Stoof de pastinaken met de wortel en ui gaar in de olijfolie

Schenk de bouillon bij de groenten en laat tien minuten zachtjes doorkoken

Voeg nu de erwten toe

Kruid met tijm, peper en zout

Laat de soep nog een paar minuten pruttelen

Pureer de soep met een staafmixer

Eet smakelijk!

Wil jij meer gezonde en lekkere recepten? Kijk dan eens naar dit vegan kookboek met groenten uit het seizoen!

Als je dit lekker vindt, dan hou je misschien ook van dit vegan kookboek. Het staat vol seisoensgebonden recepten en is duurzaam geproduceerd. Geef het cadeau of koop het voor jezelf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven