Courgetteschotel met kruiden

Gekruide courgetteschotel

De courgetteschotel bevat niet veel calorieën en kent veel toepassingen. Je kunt deze zomergroente zowel warm als koud eten. Ook kun je de bloem eten, in bijvoorbeeld salades.

De courgette is een pompoensoort uit de komkommerfamilie. De groente is rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook aardig wat vitamine B1, B2, B6, B11 en C.

Zelf courgette telen

Je kunt courgettes zelf telen zowel in een pot als de volle grond. Houdt er rekening mee dat de plant veel ruimte nodig heeft, dus de pot kan beter een grote teil zijn met gaatjes aan de zijkant op een paar centimeter hoogte voor de afwatering. Eet de courgettes niet te groot, dan zijn ze het lekkerst. Teel je ze naast pompoen, dan kan er een kruising ontstaan tussen de pompoen en courgette.

Gekruide courgetteschotel met verse kruiden

Deze zomergroenten garneer je met verse kruiden. De pimpernel was vroeger een gewoon tuinkruid. Tegenwoordig is de kleine pimpernel (de grote wordt vooral medicinaal gebruikt) zeldzaam. Je kunt biologisch zaad bestellen en hem in je tuin of in een pot zaaien. Zo heb je verse kruiden en je helpt de bijen, want die vinden de bloemen van de pimpernel heerlijk.

Aantal personen: 4 
Bereidingstijd: 20 minuten

Wat heb je nodig voor dit bijgerecht met courgettes?

  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 bosje lente-uitjes
  • 300 gr worteltjes
  • 750 gr courgette
  • Kruidenzout
  • Vers gemalen peper
  • Vers komkommerkruid, peterselie, dille, citroenmelisse en pimpernel (iets kruidiger dan komkommerkruid, moeilijk te krijgen, zelf aanplanten)

Deze courgetteschotel maak je zo!

Pel de lente-ui en snijd in ringetjes. Schraap de wortels en snijd in plakjes. Was de courgette en snijd in plakjes.

Verhit de olie en fruit de lente-uitjes glazig.

Voeg plakjes wortel en courgette toe, en wat water, en laat alles in 10-15 minuten gaar worden.

Breng het gerecht op smaak met de kruidenzout en de peper en garneer het met de tuinkruiden.

Tip:
Deze courgetteschotel is lekker met aardappelen en aubergine-hazelnootburgers.

Als je dit lekker vindt, dan hou je misschien ook van dit vegan kookboek. Het staat vol seisoensgebonden recepten en is duurzaam geproduceerd. Geef het cadeau of koop het voor jezelf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven