Ovenschotel met bloemkool

Vegan ovenschotel met bloemkool

Bloemkool kun je rauw eten, gestoomd, gebakken, gekookt of uit de oven. Deze ovenschotel is lekker gekruid en bevat verschillende groenten.

Ik houd van ovenschotels. Gemakkelijke eenpansgerechten waarvoor je van tevoren wel het een en ander moet doen, maar als de maaltijd eenmaal in de oven staat, heb je je handen vrij om alvast de afwas te doen of gewoon even te chillen.

Omdat het vaak om veel smaken door elkaar gaat, luisteren de verhoudingen nauw en is het handig om een recept voor een ovenschotel als deze te gebruiken. Deze keer met bloemkool, een groente die je in veel verschillende gerechten kunt verwerken. En ook op verschillende momenten in het jaar, want er zijn maar liefst 7 soorten bloemteelt door het jaar heen (hier leer je hoe je bloemkool teelt).

Toen we in het voorjaar bloemkool oogsten, aten we bijvoorbeeld bloemkool met curry, óók erg lekker!

Maar nu dus dit ovengerecht met bloemkool. Hoe je dat maakt, lees je hieronder.

Aantal personen: 4 
Bereidingstijd: 50 minuten

Ingrediënten voor de ovenschotel met bloemkool

  • 1 kleine bloemkool of ½ grote bloemkool
  • 7-8 aardappelen
  • 3 wortels
  • 1 tl oregano
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 30 gr havervlokken

De bechamelsaus:

  • 350 ml haverroom
  • 3 el olijfolie
  • 4 el bloem
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ½ tl mosterd
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je het ovengerecht met bloemkool

Maak eerst de vegan bechamelsaus:

Warm de olijfolie op in een steelpan. Voeg terwijl je roert beetje voor beetje de bloem toe. Wanneer de bloem is opgenomen door de olie haal je de steelpan van het vuur.

Roer er 250 ml haverroom doorheen. Voeg de mosterd en de kruiden toe en roer goed door.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Versnipper de ui. Schil de aardappelen en de wortels. Snijd de aardappelen in stukken en de wortels in schijfjes. Breek de bloemkool in kleine roosjes. Kook de aardappelen.

Stoof de ui in een grote braadpan. Voeg dan de bloemkoolroosjes, de wortel en de knoflook toe en bak dit ongeveer vijf minuten.
Wanneer de aardappels gaar zijn, giet je ze af. Pureer de aardappelen samen met wat olijfolie, de rest van de room, peper, zout en nootmuskaat.

Meng de bechamelsaus door de groenten en doe dit mengsel in een ovenschotel. Doe er de aardappelpuree overheen en bestrooi de schotel met havervlokken. Besprenkel het gerecht met olijfolie en laat het een half uurtje in de oven garen.

Tip
Bak eventueel wat champignons met de groenten mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar top