Koolrabi, gezonde en veelzijdige groente

Koolrabi is geen knolraap, koolraap of knolselderij

Eet je weleens koolrabi? Nee, geen knolraap of koolraap, daarover verderop meer. De groente bevat veel vitamine C en kan zowel warm als koud worden gegeten.

Deze groente is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen een wilde kool en een wilde biet. Vandaar ook de naam ‘koolrabi’. In Duitsland, waar het gewas het meest wordt geteeld, wordt het ook wel ‘Duitse Raap’ genoemd. Het is geen knol en ook geen wortel, maar de verdikte stengel van een koolplant die boven de grond groeit. Een zogeheten hypocotyl. Meestal is deze groente groen, maar soms ook wel paars.

Koolrabi is een noordelijke groente die van mei tot eind oktober wordt geoogst. Wil je duurzaam eten met een zo laag mogelijke klimaatbelasting? Eet dan de gezonde koolrabi tijdens de oogstperiode. De groente komt niet van ver, dus er is geen kerosine verstookt voor transport. Je kunt koolrabi overigens gemakkelijk zelf telen, het is geen veeleisend gewas.

Gezonde groente

Over het algemeen helpt het eten van veel fruit en groenten tegen hart- en vaatziekten en diabetes, mede door aanwezigheid van vitamine C. Deze groente is kampioen als het om vitamine C gaat. Daarnaast bevat koolrabi onder meer calcium, kalium, magnesium en veel voedingsvezels.

Koolrabi is lid van dezelfde familie waartoe ook boerenkool, spruitjes, broccoli en bloemkool behoren, de kruisbloemigen. Deze hele groentefamilie bevat veel fytochemicaliën. Deze stoffen helpen de groei van kankercellen te voorkomen en te stoppen.

Hoe smaakt koolrabi?

De smaak van rauwe koolrabi heeft wat weg van radijs of broccoli. Hoe kleiner de koolrabi, hoe frisser deze smaakt. Grote en oudere koolrabi’s zijn wat vezeliger en hebben een dikkere schil.

Rauw kun je koolrabi eten als ietwat pittige rauwkost. Bijna de hele koolrabi is eetbaar: knol, stengels en bladeren. Alleen de dunne wortel aan de onderkant van de knol kun je niet eten. Koolrabi moet altijd worden geschild. De schil is namelijk taai en smaakt niet lekker.

Koolrabi kun je ook koken, bakken, wokken, blancheren en in de oven bereiden. Warm kan de koolrabi knolgroenten zoals wortels, pastinaken en knolselderij in recepten vervangen. Hier vind je een recept voor koolrabisoep.

Hoe bewaar je koolrabi?

Koolrabi is gevoelig voor uitdroging en los in de koeling een week houdbaar. Als je een koolrabi wat langer wilt bewaren, dan snij de bladeren van de knol af en wikkel de knol in een vochtige theedoek en plaats je dit in een afgesloten plastic bakje in de koelkast. Op deze manier kun je de groente een week of twee bewaren in de koelkast. Een zachte koolrabi heeft te lang gelegen.

Een aangesneden koolrabi kun je veel korter bewaren, een paar dagen. Ook de bladeren en de stengels kun je maar een paar dagen in de koelkast bewaren.

Verschil tussen koolrabi, koolraap, knolraap en knolselderij

Knolraap

De knolraap wordt ook wel meiraap of meiknolletje genoemd. Deze groente groeit onder de grond en is een verdikte plantenwortel. Hij smaakt wat radijzig. De knolraap wordt aan het einde van de lente en in de zomer geoogst.

Koolraap

Deze groente behoort tot de familie van de kolen, maar groeit onder de grond. Deze knol is net als de biet en de knolraap een verdikte plantenwortel, waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen een knolraap en kool. De knolraap heeft een ruwe groengele schil en wordt altijd gekookt of gestoofd gegeten. De gele groente heeft dan een zachte, zoetige smaak. Koolraap smaakt goed bij kaas en kaasgerechten.

Koolrabi

Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Deze groente groeit anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond. Je eet dus niet de wortel. De knollen zijn bleekgroen of blauwviolet van kleur. Onder de schil zijn beide soorten witgeel. Koolrabi smaakt als bloemkool, maar wat pittiger. De groente kan gekookt of rauw worden gegeten. Rauw smaakt hij selderij-achtig. Koolrabi bevat veel vitamine C, kalium en vezels.

Knolselderij

Knolselderij is de knol van de selderijplant, die gedeeltelijk bovengronds en voor een deel ondergronds groeit. De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is wat lichter en smaakt wat kruidig. De knolselderij is lekker in soep, stamppot en roerbakgerechten. De bladeren kun je gebruiken voor soep.

Als je dit lekker vindt, dan hou je misschien ook van dit vegan kookboek. Het staat vol seisoensgebonden recepten en is duurzaam geproduceerd. Geef het cadeau of koop het voor jezelf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven