Vegan appel-kaneelpannenkoekjes

Vegan_appelkaneelpannenkoeken

Deze vegan appel-kaneelpannenkoekjes zijn gemaakt met volkoren meel, appels, haver en kaneel en zijn een uitstekende manier om de dag te beginnen. Ze smaken naar appeltaart en zijn gemakkelijk te maken.

Bereidingstijd: 25 minuten
Aantal: 6 pannenkoeken

Pannenkoeken passen overal bij en kunnen op elk moment worden gegeten. Ze zijn veelzijdig, want een pannenkoek kun je versieren zoals je wilt. Veelzijdig dus en ook nog eens snel klaar!

Deze appelkaneelpannenkoeken zijn gemaakt met volkoren meel, appels, haver en kaneel. Ze zijn een goede bron van eiwitten en vezels. Ze zijn bovendien veganistisch en gemakkelijk glutenvrij te maken.

Deze zoete pannenkoeken zijn lekker in de herfst of winter, maar ook als zoet paasontbijt. De warme, kleverige appeltopping maakt het een echt verwenontbijt.

Ingrediënten voor vegan appel-kaneelpannenkoeken

Je hebt voor deze veganistische, gezonde pannenkoeken slechts een paar eenvoudige ingrediënten nodig:

Pannenkoeken:

  • ¾ liter ongezoete amandelmelk
  • 1 eetlepel appelazijn
  • ½ theelepel vanille
  • 120 gram volkorenmeel
  • 39 gram ouderwetse haver
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 2 theelepel biologische rietsuiker
  • ¼ theelepel kaneel

Saus:

  • 2 appels, zonder klokhuis en in blokjes gesneden (Granny Smith, Gala of Pink Lady, stevige appels)
  • 83 ml ahornsiroop
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels maïzena + 2 eetlepels water

Toelichting op de ingrediënten:

Plantaardige melk: het beste werkt ongezoete amandel of sojamelk. Met havermelk is het lastiger om vegan karnemelk te maken.

Appelciderazijn: het zuur is belangrijk bij het maken van de karnemelk, zodat het, wanneer het wordt gecombineerd met het bakpoeder, een mooie en luchtige textuur creëert.

Vanille-extract: vanille geeft een warme smaak gaat goed samen met kaneel.

Meel: je kunt de pannenkoeken maken met volkoren, wit volkoren of speltmeel. Als je dit recept glutenvrij wilt maken, is havermeel een goed alternatief.

Haver: haver is een goede bron van vezels en zorgt ervoor dat de pannenkoeken goed vullend zijn. Gebruik liever hele havervlokken dan havermout.

Bakpoeder: maakt pannenkoeken luchtig.

Zoetstof: ik gebruikte biologische rietsuiker, maar ahornsuiker en dadelsuiker zijn goede alternatieven. Je kunt de zoetstof ook achterwege laten als je wilt.

Toelichting op de ingrediënten voor de topping:

Pure Ahornsiroop: geeft een romige zoetheid toe en helpt de topping dikker te maken.

Citroensap: maakt het iets minder zoet.

Kaneel: geeft de smaak van appeltaart.

Maïszetmeel: maïszetmeel vermengd met water maakt de vulling dikker.

Hoe maak je veganistische appel-kaneelpannenkoekjes?

Deze kaneelpannenkoekjes zijn olievrij, natuurlijk gezoet en gemakkelijk te maken in minder dan een half uur.

Zo doe je dat:

Verwarm een koekenpan op een middelhoog vuur. Dit is essentieel.

Klop de melk, appelciderazijn en vanille door elkaar. Zet opzij.

Meng in een grote kom de bloem, haver, bakpoeder, zoetstof en kaneel. Giet de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en mix tot alles goed gemengd is, maar mix niet te lang. Een paar klontjes zijn geen probleem, het maakt de panenkoeken juist luchtig. Het beslag moet een beetje dik zijn.

Schep ¼ kopje beslag in de koekenpan en bak 1-2 minuten tot er kleine belletjes ontstaan en de randen er wat droog uitzien. Draai om met een spatel en bak nog eens zo’n 30 seconden. Doe de pannenkoek op een bord en bak de rest van de pannenkoeken zoals hiervoor beschreven met het resterende beslag.

Dan maak je de saus:

Voeg de appels, ahornsiroop, citroensap en kaneel toe aan een middelgrote pan. Roer op middelhoog vuur tot de vloeistof begint te koken en kook 3-4 minuten tot de appels gaar zijn. Zet vervolgens het vuur laag. Meng de maïzena en het water en roer dit door de appels tot de saus dikker wordt. Haal de saus van het vuur.

Serveer de dikke kaneelappelsaus over warme pannenkoeken.

Hoe bewaar je de pannenkoekjes?

Je kunt deze pannenkoeken in een luchtdicht bakje of diepvrieszakje in de koelkast maximaal 5 dagen bewaren. Je kunt de pannenkoeken ook maximaal 6 maanden invriezen door ze in een diepvrieszak of luchtdichte verpakking te doen. Zorg ervoor dat je het volledig in de koelkast ontdooit voordat je het opnieuw opwarmt.

Serveersuggesties

Je kunt gehakte noten, muesli of veganistische kokosslagroom toevoegen aan de appelvulling.

Deze zoete appelkaneelpannenkokjes zijn lekker met iets hartigs, zoals deze heerlijke veganistische frittata.

Als je dit lekker vindt, dan hou je misschien ook van dit vegan kookboek. Het staat vol seisoensgebonden recepten en is duurzaam geproduceerd. Geef het cadeau of koop het voor jezelf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven