Recept voor hummus zoals het bedoeld is

Dit recept voor traditionele hummus bevat kikkererwten, tahin, citroen en knoflook.

Ben jij ook zo gek op hummus? Liefst zelfgemaakte met veel tahin, olie en knoflook, mmmm! Dit is het recept voor hummus zoals het traditioneel wordt gemaakt, zonder poespas.

Hummus zit in de lift. Was deze kikkererwtenpasta eerst vooral geliefd bij vegan en macrobioten en stond hij op de menukaart van exotische restaurants, tegenwoordig vind je allerlei merken en smaken in de supermarkt. Hummus is tegenwoordig heel gewoon.

Meestal gaat het niet om de gewone hummus. Er zijn nu allerlei variaties op het traditionele recept verkrijgbaar: met geroosterde rode paprika, met spinazie en artisjok, met zoete aardappel en pompoen en zelfs met mango.

Zelf houd ik toch van het originele recept voor hummus. Voor mij is gemalen kikkererwten met alleen olie, citroen, knoflook en tahin de echte hummus.

Zelfgemaakte hummus

Zelf hummus maken heeft veel voordelen:

  • Geen toevoegingen van E-nummers, suiker en zout
  • Meer gezonde ingrediënten zoals tahin, kikkererwten en olijfolie

Het beste kies je voor gedroogde kikkererwten, die je natuurlijk eerst een avond moet weken en 45 minuten koken, maar dat kun je een dag van tevoren doen. De hummus wordt er smaakvoller en romiger mee dan met kikkererwten uit pot of blik.

Je vermijdt zo ook bisphenol A, een hormoon verstorende stof die je liever niet binnenkrijgt, maar die vaak in de coating van blikjes en deksels zit. Ook zijn aan gedroogde bonen geen suiker en zout toegevoegd, wat bij blikjes en potjes vaak wel zo is.

Kijk goed naar de herkomst van de kikkererwten. Die uit Europa zijn duurzamer, vanwege emissies bij transport, dan van ver weg geïmporteerde kikkererwten.

Het recept voor klassieke hummus

Hoeveelheid: 1 potje
Bereidingstijd: 10 minuten + eventueel weken en koken van de kikkererwten

Hummus, ofwel kikkererwtenpasta, is heerlijk broodbeleg. Het geeft je een eiwittenboost en het zet niet aan. Lekker op toast en stokbrood en door de neutrale smaak is het goed te combineren met allerlei soorten soepen. Dit maak je supersnel!

Gebruik je gedroogde kikkererwten, laat deze dan eerst een nacht weken en kook ze drie kwartier. Daarna gooi je de kikkererwten in een vergiet (vang wat kookvocht op) om af te koelen, waarna je zoveel mogelijk velletjes verwijdert.

 

Zo maak je traditionele hummus

Ingrediënten voor hummus:

  • 400 gram geweekte uitgelekte kikkererwten
  • 2 teentjes knoflook
  • Sap van één citroen
  • 3 el dl tahin
  • 3 el olijfolie
  • ¼ tl zout (of meer naar smaak)
  • 1/2 el gemalen komijnzaad (optioneel)
  • 2-4 el kookvocht, of meer als de mix te droog wordt
  • Garnituur: extra virgin olijfolie, sumak of paprikapoeder, klein gesneden verse peterselie, een paar hele kikkererwten. Sumak is poeder van vermalen rode besjes van de sumakplant.

Recept voor hummus:

Meng de olijfolie, het citroensap, de knoflook en de tahin met een staafmixer of in een keukenmachine.

Voeg dan de uitgelekte kikkererwten toe en meng alles op de hoogste stand tot er een gladde pasta is ontstaan.

Voeg voor een extra smaakje wat verse munt of geraspte citroenschil toe.

Leg op een bord hummus giet er wat olijfolie overheen. Versier met wat peterselie, een paar kikkererwten en paprikapoeder of sumak.

Lekker op de boterham of een volkoren pitabroodje. Past goed bij deze auberginesoep met parika.

Hoe bewaar je hummus?

Bewaar je zelfgemaakte hummus altijd in de koelkast, zo blijft het 3 dagen goed. Je kunt de hummus ook invriezen, dan blijft het ongeveer 3 maanden goed. Doe de zelfgemaakte hummus in een diepvriesdoosje en sluit dit luchtdicht af. Doe er een etiket op, zodat je later weet wat er in het bakje zit en wanneer je het hebt gemaakt.

Méér lekkere vegan recepten? Bekijk dan eens het kookboek Lekker Plantaardig, 144 seizoensrecepten!
Als je dit lekker vindt, dan hou je misschien ook van dit vegan kookboek. Het staat vol seisoensgebonden recepten en is duurzaam geproduceerd. Geef het cadeau of koop het voor jezelf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven