Deze dikke maaltijdsoep is een lekker vullende vegan wintersoep met een mozaïek aan smaken. Lekker met stokbrood en plantaardige kruidenboter.
Aantal personen: 5
Bereidingstijd: 50 minuten
Op een koud winterdag is het lekker thuiskomen als er een grote pan soep klaarstaat. Deze vegan soep heeft een rijke smaak door de hele verschillende ingrediënten. De linzen geven je veel energie en zijn een rijke bron van eiwitten. Daarnaast bevatten linzen de mineralen fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, seleen en zink. Linzen ondersteunen de gezondheid van huid, haar en hart. Dat maakt dit eenpansgerecht supergezond!
Ingrediënten voor deze vegan soep:
- 1 grote ui
- 1,5 liter water
- 1 el rode wijnazijn
- 1 el balsamicoazijn
- 3 middelgrote aardappelen
- 170 gr groene linzen
- 400 gram tomaten in blik
- 2 grote wortels
- 200 ml ongezoete havermelk
- 1 eetlepel zoute sojasaus of tamari
- 1,5 el groenten bouillon
- 180 gr (diepvries) erwten
- ½ tl gemalen verse zwarte peper
Zo maak je deze wintersoep
Versnipper de uit en bak deze in een grote pan op een hoog goudbruin. Voeg de balsamicoazijn toe en laat het mengsel nog een halve minuut sudderen. Voeg een scheut water toe (van de afgemeten hoeveelheid) om te voorkomen dat de ui verbrandt.
Schil en snijd ondertussen de aardappelen en wortels in kleine stukjes en voeg de groenten toe aan de ui. Doe er nog iets meer water bij. Spoel de linzen af en voeg ze samen met de rest van het water toe aan de pan.
Voeg alle andere ingrediënten toe (havermelk, rode wijnazijn, doperwten, bouillon, tomaten, sojasaus en zwarte peper) en zet het vuur lager.
Roer alles goed door elkaar. Laat nog zo’n 40 minuten sudderen op een middelhoog vuur.
Garneer vlak voor het opdienen met verse peterselie.
Tip
Maak dit een dag van tevoren zodat de smaken lekker intrekken en de soep nog dikker wordt.
Meer plantaardige inspiratie? Bekijk dan Lekker Plantaardig, koken met seizoensgroenten!