Dit gerecht heeft eigenlijk weinig met saté te maken. Maar geserveerd met bulgur en rode koolsalade is dit een voedzame, gezonde vegan maaltijd.
Aantal personen: 4 (stokjes) Bereidingstijd: 45 minuten
De titel van dit gerecht is een beetje misleidend. Want satésaus (ik ben er gek op!) komt er niet aan te pas. Satéprikkers wel. Vandaar de naam ‘groentesaté’.
Je kunt natuurlijk altijd een sausje erbij maken om de groenten en worstjes aan de prikkers in te dopen. Zoals de vegan kaassaus.
De salade met rode kool en sinaasappel is heel erg lekker! Dat komt mede door de sesamolie die erdoor zit. Rode kool kun je tegenwoordig het hele jaar telen in je moestuin. Maar de zomervariant is iets malser dan de winterrode kool. En dat is fijn als je de rode kool rauw wilt eten in een salade.
Wat zijn de ingrediënten van deze groentesaté met rode kool?
- 4 vegan frankfurterworstjes
- 4 satéstokjes
- 8 kerstomaatjes
- ½ courgette
- ½ rode paprika
- ½ aubergine
- ½ bakje champignons
- 1 teentje knoflook
- 1 citroen
- olijfolie
- peper
- zout
En voor de salade:
- ½ rode kool
- 2 el sesamolie
- 1 el sesamzaadjes
- sap ½ citroen
- sap ½ sinaasappel
- 1 sinaasappel geschild en in stukjes
- 1 el ahornsiroop
- Peper
- Zout
Voor erbij:
- Bulgur voor 4 personen
- Peper
- Zout
Zo maak je de groentesaté en rode koolsalade
Snij de rode kool in fijne reepjes of rasp deze. Meng de groente met alle ingrediënten die door de salade moeten.
Kook de bulgur en kruid met peper en zout.
Snij de champignons in tweeën en de paprika, de aubergine en courgette in stukjes. Prik afwisselend de groenten en de frankfurterworst op de satéprikker.
Bestrijk de gevulde satéprikkers met een mengsel van olijfolie en de geperste knoflook.
Grill de groenten en worst aan de prikker in een grillpan en breng ze op smaak met peper en zout.
Serveer de satéprikker met de bulgur en rode kool. Maak een aantal prikkers persoon.
Tip
Je kunt ook ananas en ui aan de prikkers rijgen.