Citroencake zonder ei

Zo maak je een citroencake zonder ei.

Meer plantaardige inspiratie? Bekijk dan Lekker Plantaardig, koken met seizoensgroenten!

Vegans eten geen eieren, omdat ook hiervoor dieren worden gebruikt en misbruikt. Gelukkig kun je ook heel goed koken en bakken zonder ei. Zo smaakt deze citroencake zonder ei prima!

De rode kamhoen, de wilde voorouder van de kip, legde slecht 7 eieren en dat twee keer per jaar. Zo’n 10.000 jaar geleden werd dit dier gedomesticeerd en vervolgens werd de kip door fokprogramma’s verworden tot een legkip die elke dag een ei legt.

Dat doet ze vanaf dat ze ongeveer vijf maanden is. Een legkip legt in de legindustrie anderhalf jaar lang in totaal zo’n 320 eieren. Omdat de eiproductie daarna minder wordt, wordt de kip afgevoerd naar het slachthuis. Dat geldt ook voor biologische kippen. Ze worden ‘s nachts gevangen, een actie waarbij ze regelmatig botten breken, en worden afgevoerd naar goedkope slachthuizen waar het er ook niet zachtzinnig aan toe gaat.

Een legkip is snel versleten, een ei leggen kost veel energie en veel kalk gaat in de schaal zitten. Veel legkippen hebben dan ook last van kalkgebrek wat zich uit in zwakke botten. Als het kan, eten kippen soms hun eigen ei om het kalkgebrek aan te vullen. In de legindustrie kan dat niet, de eieren worden meteen weggehaald.

Legpauze

Houd je kippen op een zo natuurlijk mogelijke wijze buiten, dan zal de kip in de herfst in de rui gaan en soms wel twee maanden geen eieren leggen. Ook in de winter als de dagen korten, leggen kippen vaak geen eieren. Ze hebben winterrust. Soms als het heeft gesneeuwd, leggen ze tijdelijk ineens weer wel, omdat de sneeuw de wereld ‘s avonds lichter maakt en de dagen langer lijken.

In de ei-industrie wordt het natuurlijke ritme verstoord. Er brandt kunstlicht zodat er geen korte dagen zijn en ook de temperatuur is constant. Van rui en winterrust is zodoende geen sprake en de kip werkt hard door.

Haantjes

Niet iedereen staat erbij stil, maar er worden net zoveel haantjes geboren als hennen. De haantjes worden direct na de geboorte vergast of gaan levend door de versnipperaar. En ja, dit gebeurt ook bij biologische en vrije uitloopkippen. In Nederland worden meer dan 45 miljoen haantjes per jaar op die manier gedood.

Er zijn voor veganisten dus genoeg redenen om geen eieren te eten. Gelukkig kun je zonder ei prima een cake bakken. Probeer het zelf 😉

Citroencake zonder ei

Bij deze cake mis je het ei niet. Deze cake is dus bijzonder lekker als je allergisch bent voor ei of liever geen eieren eet. De ahornsiroop maakt deze cake zoet en smeuïg.

Aantal personen: 10
Bereidingstijd: 30 minuten + 45 minuten bakken

Wat heb je nodig voor deze lekkere citroencake zonder ei?

  • 230 gram bloem
  • 1 tl baksoda
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 180 ml ahornsiroop
  • 125 ml koolzaadolie (olijfolie kan ook, maar koolzaadolie – tip uit de FB-groep Supervegans – geeft een lekkere boterachtige smaak)
  • 180 ml water
  • 160 ml citroensap = ong. 2 citroenen

Zo maak je de citroencake

Zet van tevoren de ingrediënten klaar zodat ze op kamertemperatuur zijn. Als de temperatuur hetzelfde is, mengen de ingrediënten beter.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak een cakeblik klaar door deze in te vetten of te bekleden met bakpapier. Als je vet gebruikt, kun je ook een beetje bestuiven met bloem zodat de cake gemakkelijker uit zijn vorm komt.

Meng in een grote kom de bloem, zout en bakpoeder (de droge ingrediënten).

Meng in een andere kom de ahornsiroop, water, olie, citroensap (Houd 2 tl citroensap apart)

Roer met een garde de ‘natte kom’ door de ‘droge kom’.

Meng in een klein schaaltje de baksoda met 2 tl citroensap (dit schuimt heel erg).

Meng de baksoda door het beslag.

Vul de cakevorm met het beslag. Bak ongeveer 45 min in de oven op 150-160 graden Celsius. De cake is gaar wanneer je er een prikker insteekt en deze er droog weer uit komt.

Let op: elke oven is anders! Het zou kunnen dat de cake er iets langer of korter in moet. In een heteluchtoven mag de temperatuur 10% lager dan in een elektrische oven.

Is de cake klaar? Haal hem dan meteen uit de vorm zodat hij niet doorgaart. Bewaar cake eenmaal afgekoeld niet in de koelkast maar in een goed afgesloten doos. In de koelkast kan de cake klef worden.

Italiaanse cake met olijfolie

Wist je dat ze in Italië alle zoete cakes met olijfolie bakken? Dat is supergezond!

Als je dit lekker vindt, dan hou je misschien ook van dit vegan kookboek. Het staat vol seisoensgebonden recepten en is duurzaam geproduceerd. Geef het cadeau of koop het voor jezelf!

2 gedachten over “Citroencake zonder ei”

    1. Je hebt gelijk, bedankt voor de reactie! Tijdens het afbakken mag de oven wel een tandje lager. Ik heb het in de tekst aangepast.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven