Koolrabisoep

recept voor koolrabisoep

Als je op zoek bent naar een licht voorgerecht, dan is deze koolrabisoep perfect. De koolrabi oogst je van mei tot eind oktober. Wil je uit het seizoen en duurzaam eten, dan eet je de groente dus gedurende deze maanden.

Aantal personen: 4-5
Bereidingstijd: 30 minuten

Koolrabi is iets anders dan koolraap. Hier lees je meer over de verschillen tussen koolraap, koolrabi, knolraap en knolselderij. Terwijl koolraap onder de grond groeit, groeit koolrabi bovengronds.  En waar de koolraap in de winter wordt geoogst, is de koolrabi een echte lentegroente. Misschien heb je hem in je moestuin staan?

De meeste koolrabi komt uit Duitsland. Vaak is koolrabi lichtgroen, maar soms ook paars. De kleuren smaken hetzelfde. Koolrabi kun je zowel rauw als gekookt, gestoomd of gebakken eten. Rauw heeft de groente een frisse smaakt die wat neigt naar broccoli. In dit recept gaat hij in de soep.

Welke ingrediënten bevat de koolrabisoep?

  • 400-500 geschilde koolrabi
  • 1 liter water
  • 2 groentebouillonblokjes
  • Wat bloem als je de soep wilt binden
  • Peper, zout, nootmuskaat naar smaak
  • Een flinke scheut plantaardige kookroom (die maakt de soep ook al wat dikker)

Zo maak je deze soep

Schil de koolrabi. Gooi de schillen en stelen niet weg, deze bevatten de meeste voedingsstoffen (rauw vind ik deze minder lekker, terwijl de knol rauw juist heel lekker is.) Snijd de groente – dus de geschilde knol, blad en stengel – in stukjes. Kook de stukjes gaar en maak er puree van. Voeg aan de puree 1 liter water, wat bouillonblokjes en eventueel wat bloem toe.

Goed roeren, zodat er geen klontjes bloem in de pan drijven.

Je kunt ook wat water uit de pan halen en daarmee een bloempapje maken dat je weer teruggooit in de pan als alle klontjes zijn opgelost.

Breng de soep aan de kook en doe er een scheut kookroom doorheen.

Proef of de soep op smaak is. Eventueel voeg je nog een half bouillonblokje of wat kruiden toe.

Voor de garnering doe je er wat geknipte bieslook overheen.

Bij het opdienen kun je er wat edelgistvlokken overheen strooien.

Tip
Lekker met brood met boter en een groene salade.

Als je dit lekker vindt, dan hou je misschien ook van dit vegan kookboek. Het staat vol seisoensgebonden recepten en is duurzaam geproduceerd. Geef het cadeau of koop het voor jezelf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven