Het is maar net hoe dun je het maakt. Maar deze tomatensaus is geweldig lekker door de knoflook en kruiden die je eraan toevoegt. Heerlijke saus voor over spaghetti of maceroni. Of tomatensoep dus. Lekker met brood en salade.
Een dag in de week doe ik gemakkelijk en eten we soep met brood en salade. Omdat ik geen soep uit blik wil maar zelfgemaakte soep met groenten, ben ik toch altijd nog een uurtje aan het koken. Ook alles snijden voor de salade kost natuurlijk tijd.
Groenten uit eigen tuin
Onze salade komt uit onze moestuin. Ik ben een dierenliefhebber en ben na de oogst wel een tijdje bezig met alle rupsjes en andere diertjes eruit vissen. Eerst laten liggen zodat alle insecten kunnen wegrennen. Dan blad voor blad plukken en inspecteren op insecten, nog eens schudden en vervolgens in een bak met water die ik na de sla goed te hebben afgespoeld uitgiet over de aarde zodat eventuele wormpjes en slakken het overleven. Het laatste bad is met zout. Dat is om de bacteriën te verwijderen. Het beste doe je dat Himalayazout of zeezout. Laat de groenten (of fruit) minstens twintig minuten weken voordat je ze afspoelt met stromend water.
Met deze methode zou je ook pesticiden verwijderen, maar zelf ben ik daar niet zo zeker van. Geen pesticiden voor mij, dus ik eet altijd biologisch. Of dus uit eigen moestuin.
Leren moestuinieren? Kijk dan hier!
Even terzijde: wist je dat de glyfosaat waarover zoveel te doen (het zou onder meer Parkinson veroorzaken) niet alleen van bestrijdingsmiddelen komt? Het komt ook – in grote mate – in het milieu door de wasmiddelen die we gebruiken. Ook daarvan gebruik ik overigens al jaren de biologische variant. Ik ben benieuwd of het ook daarvoor geldt…
Recept voor tomatensaus/tomatensoep
Maar terug naar de tomatensoep. Of saus. In onderstaand recept lees je hoe je beide maakt. Het recept gaat uit van tomatensaus en met een beetje water erbij wordt dat tomatensoep! It’s that simple. Denk niet dat je dan een slap aftreksel krijgt, want ook de tomatensoep smaakt heerlijk!
De ingrediënten vormen de basis voor de tomatensaus voor over pasta of voor op pizza of bij lasagne. Je kunt er zelf meer ingrediënten aan toevoegen zoals paprika, champignons of olijven. Het is een heerlijke soep voor de zomer. Ik ben voorstander van koken met groenten uit de seizoenen. Maar als je in een ander seizoen zin hebt in deze lekkere lichte soep, dan kun je ook tomaten uit blik gebruiken natuurlijk.
Ingrediënten voor tomatensaus
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- ½ theelepel gedroogde basilicum
- ½ theelepel rozemarijn
- Snuf zout
- Gemalen peper
- 1 kilo tomaten
- Optioneel een paar takjes verse basilicum
Zo maak je deze verse tomatensaus (of tomatensoep)
Verhit de olie in een grote soeppan. Versnipper de ui en fruit die een paar minuten in de olie. Doe er de geperste teentje knoflook bij. Voor de gedroogde basilicum, rozemarijn, zout en peper toe.
Was de tomaten. Maak een kruisje aan de bovenkant met een mes en leg de tomaten even in kokend water. Spoel ze af onder de kraan en verwijder de velletjes. Snijd ze in vieren en verwijder de harde kernen.
Voeg de stukken tomaat toe aan de ui en knoflook en laat gedurende ongeveer een half uur acht worden o een klein vlammetje. Roer af en toe om. Zit er weinig vocht in, omdat de tomaten niet heel rijp zijn? Doe er dan wat water bij.
Maak de tomatenstukjes fijn met een vork. Voeg op het eind eventueel wat verse basilicumblaadjes toe. Die laat je niet meekoken.
Klaar is je saus!
Wil je liever soep? Doe er dan nu wat water bij. Je kunt de soep opdienen met een scheut sojaroom.
Eet smakelijk!
Meer recepten met planten? Koop dan nu met korting Lekker Plantaardig, 144 seizoensrecepten.
👉🏼 Bestel hier met korting!
(Actie loopt tot 1 september.)