Deze veganistische variant van een Franse klassieker heeft door het lange stoven een rijke, diepe smaak. Je kunt hem makkelijk van te voren maken. De volgende dag is deze vegan stoofschotel nog lekkerder.
Bereidingstijd: ca. 2 uur (15 minuten voorbereiding + 1 uur en 3 kwartier stoven
Ingrediënten voor 4 personen:
- 100 gram groene linzen
- 6-8 kleine, rauwe bietjes, geschild en in kwarten gesneden
- Olijfolie
- 1 grote ui, in partjes
- 3 wortels, in schuine stukjes gesneden
- 1 tl tijm, gedroogd of vers
- 1 el tomatenpuree
- 1 el balsamico azijn
- 1 tl gistvlokken of miso
- 300 ml (vegan) rode wijn
- 300 ml paddenstoelenbouillon (van een blokje)
- 250 gram champignons, in kwarten
- 2 blaadjes laurier
Zo maak je deze vegan stoofschotel
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Doe de bietjes met de ui, wortels en tijm en een beetje olie in een gietijzeren braadpan. Strooi er wat zout en peper over.
- Zet in de oven en rooster 45 minuten.
- Zet de pan op het fornuis, op laag vuur en voeg de linzen en alle andere ingrediënten toe. Breng aan de kook en zet de pan met het deksel er op in weer de oven.
- Stoof nog een uurtje in de oven.
Tip
Deze vegan biet bourguignon is lekker met aardappelpuree of knapperig brood.