Sinaasappel met olijven is dus een hele aparte combinatie! Wij maakten hem (zie foto’s) met groene olijven, maar met zwarte olijven is lekkerder. De smaak van deze olijven past beter bij de sinaasappel. We gingen voor puur, maar deze salade combineren met een groene (pittige) sla of dunne plakjes venkel is ook erg lekker.
Hieronder lees je het recept van de sinaasappel met olijven. Kies voor de Taggiasche olijven, die kun je kopen in de supermarkt. Taggia is gelegen in de Italiaanse provincie Imperia. Taggia staat bekend om de beroemde Taggiasche olijven, zwarte ontpitte olijven met een heerlijke lichtbittere smaak.
Wat heb je nodig voor de sinaasappel-olijvensalade?
- 1 kleine rode ui, in dunne ringen gesneden
- 2 handsinaasappels
- 100 g zwarte olijven, in plakjes
- 4 el olijfolie
- 1 el rode wijnazijn of balsamicoazijn
- 5 el sinaasappelsap
- Zout
- Peper
Zo maak je deze salade met sinaasappel en olijven
Schil de sinaasappels tot op het vruchtvlees. Zorg dat er geen witte draden meer aan zitten of witte schil. Haal de partjes van elkaar en snijd ze in vieren.
Doe ze in een kom en mix ze met gesneden ui en plakjes olijven.
Maak een dressing van de olijfolie, sinaasappelsap, azijn en een piepklein beetje zout.
Roer de dressing door de salade.
Strooi er wat versgemalen zwarte peper overheen.
Eventueel doe je hier nog 400 gram flinterdunne plakjes gesneden venkel in. Daarmee maak je een traditioneel Siciliaans gerecht. Wij lieten het weg, we hadden het gewoonweg niet in huis, maar een volgende keer voegen we het eraan toe. De smaak van venkel past volgens mij goed bij de overige ingrediënten.
Een andere optie is de sinaasappel-olijfsalade serveren op een bedje van sla. Kies dan een wat pittiger sla zoals rucola of eikenbladsla.
Tip: marineer de ui 15 minuten in rode wijnazijn. Hierdoor wordt de uiensmaak zachter en frisser.
Deze salade smaakt lekker bij de bloemkoolcurry of de groentefrietjes.