De 7 voordelen van seizoengroenten

tomaten eet je het beste in de zomer

Misschien is het jou allang opgevallen: steeds meer restaurants koken met seizoengroenten. Vooral vegan en vegetarische koks werken graag met de groenten van het moment. Als je kijkt naar de zeven voordelen van seizoengroenten, is dat eigenlijk heel logisch.

En… al die voordelen gelden natuurlijk net zo goed voor thuiskoks!

1) Je eet gevarieerd

Gebruik je groenten van het lopende seizoen, dan kook je vanzelf gevarieerd. In elk seizoen heb je ook nog eens een ruime keuze! Veel vegan en vega restaurants maken hier creatief gebruik van. Dat zie je terug in de wisselende menukaarten.

Tip voor de thuiskoks: varieer met groenten van alle kleuren (wit, geel, oranje, rood, blauw/paars, groen en wit). In elke kleur groenten zitten namelijk weer andere belangrijke voedingsstoffen. Zo bevatten rode groenten veel lycopeen en groene groenten veel chlorofyl.

2) Geen slechte ‘groei- en bewaartrucs’ nodig

Seizoengroenten worden na de oogst vrijwel direct verwerkt in de heerlijkste menu’s. De gerechten zitten dan nog vol met vitamines en mineralen. En omdat de producten niet lang bewaard en gerijpt hoeven te worden, krijg je veel minder slechte stoffen binnen, zoals pesticiden en andere chemicaliën.

3) Seizoengroenten zijn beter voor je lichaam

Ook je lichaam maak je blij met seizoengroenten. Veel van deze groenten verteer je namelijk gemakkelijker in het seizoen zelf. Zo verwen je je lichaam in de zomer met een salade en in de winter juist met een portie boerenkoolstamppot. Ook heeft je lichaam in de winter andere vitamines nodig dan in de zomer. Met seizoensgroenten zit je wat dat betreft goed. Broccoli bijvoorbeeld is in de herfst op z’n best: dan is de hoeveelheid vitamine C in deze groente hoger dan in de rest van het jaar. Laat je die vitamine C nu juist dan goed kunnen gebruiken!

4) Geen lange-afstand-belasting voor het milieu!

Het is vast geen nieuws voor je, want dit is een bekend voordeel van seizoengroenten: ze hoeven geen duizenden kilometers te reizen om vervolgens als ‘verse’ groenten op jouw bord te belanden. Dus geen winterse sperziebonen uit Afrikaanse landen of tomaten uit Spanje of Marokko. Dat scheelt behoorlijk wat kilometers vliegen, varen of rijden!

5) Lagere kosten

Seizoengroenten zijn ook nog eens goed voor je portemonnee. Meestal komen ze gewoon uit Nederland en van het land. Dus niet uit verwarmde kassen of van verre oorden. Ook is het aanbod tijdens het seizoen groot, wat de prijs laag houdt. Tomaten, courgettes of peultjes in de koudere periodes? Daar betaal je meestal meer voor. Hetzelfde geldt voor fruit. Aardbeien in de winter? Dat kost je – minimaal – het dubbele! Beter eet je veldsla in de winter. Lees deze recepten met veldsla en  leer hoe je deze gezonde groente klaarmaakt.

6) Ondersteuning lokale boeren en telers

Opvallend veel restaurants die vegan of vega koken, halen hun groenten ‘om de hoek’ of in elk geval in de eigen regio. Vaak kiezen ze daarbij ook nog voor biologische boeren en telers. Sommige koks gaan nog verder en zoeken ‘de beste’ groenten zelf uit op het land. Op deze manier werken restaurants en de boeren samen aan een gezonde, lokale economie en het voortbestaan van lokale landbouw. Super toch?

7) Seizoengroenten hebben meer smaak

Het is waar: groenten van het seizoen smaken vaak beter. Dat komt doordat ze in een natuurlijk tempo op het land rijpen en geoogst worden op het moment dat ze ook echt rijp zijn. Als je te vroeg oogst, heeft dat gevolgen voor de smaak. Zo missen vroeg geoogste aardbeien dan de typische geurontwikkeling en smaken vroege-oogst-tomaten wateriger. Daarnaast maken bijvoorbeeld boerenkool en spruitjes in een vorstperiodes glucose aan, waardoor ze meer smaak krijgen en zoeter worden.

Kortom: eigenlijk is het koken met seizoengroenten op alle fronten supergoed en gezond. En… (ook handig) er is altijd aanbod genoeg! Zeker als je je eigen groenten teelt.

Vegan of vegan-friendly uit eten?

Wil je weten waar je lekker plantaardig uit eten kan? Kijk dan bij deze vegan en vegan-friendly restaurants.

 

Als je dit lekker vindt, dan hou je misschien ook van dit vegan kookboek. Het staat vol seisoensgebonden recepten en is duurzaam geproduceerd. Geef het cadeau of koop het voor jezelf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven