Meer plantaardige inspiratie? Bekijk dan Lekker Plantaardig, koken met seizoensgroenten!
Kikkererwten en sinaasappel maken samen een lekker frisse salade die met wat limoensap nog frisser wordt.
Kikkererwten bevatten veel vezels en zijn een waardevolle bron van eiwitten. In kikkererwten zitten daarnaast veel mineralen zoals calcium (goed voor botten en tanden), magnesium (goed voor de spieren en zenuwen), fosfor en ijzer. Ook zit in kikkererwten vitamine E, een vitamine die de cellen beschermt en daarom bekend staat als natuurlijk anti-verouderingsmiddel.
Maar er zitten meer gezonde stoffen in kikkererwten, die tot de peulvruchten behoren. Zo ligt om de erwten een laagje saponine. Deze stof maakt de kikkererwtplant aan om de zichzelf en de zaden (de kikkererwten) te beschermen tegen bacteriën, schimmels en insecten. Van saponine wordt gezegd dat ze bij mensen ontstekingsremmend en bloedlipidenverlagend werken en je hart en de bloedsomloop beschermen.
Het woord saponine komt van het Latijnse woord ‘sapo’, wat zeep betekent. Als je er water bijdoet gaat dat schuimen. Dat is de reden waarom je van het vocht van kikkererwten (aquafaba; aqua = water en faba = boon) zo goed slagroom kunt maken. Saponine tref je ook aan in knoflook, spinazie en uien. Ze helpen je cholesterolspiegel op peil te houden.
Kikkererwten koop je gedroogd of in een potje/blikje. Zelf kweken in je moestuin lukt zelden. Dat komt doordat deze kruidachtige plant die wel een meter hoog kan worden warmte nodig heeft. In ons land is het simpelweg te koud.
Geen verse kikkererwten, maar uit blik, pak of pot smaakt deze erwt – ook wel garbanzo genoemd – ook goed.
Recept voor salade met kikkererwten
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 20 minuten + 2 uur koken
Wat heb je nodig voor deze eiwitrijke salade?
- 175 gr kikkererwten
- 2 sinaasappels
- 3 el olie (bij voorkeur olijfolie)
- 1 teentje knoflook
- Zout
- Peper
- 2 el gehakte bieslook/bosui en/of
- 1 gesnipperd uitje
Zo maak je deze sinaasappel-kikkererwtensalade
Kook de geweekte kikkererwten in 1-2 uur gaar.
Schil de sinaasappels zo dik dat ook de witte onderhuid wordt verwijderd. Vang het sap dat vrijkomt op. Snijd de sinaasappels in mooie partjes met zo min mogelijk witte vliesjes.
Vermeng de sinaasappelpartjes met de kikkererwten.
Voeg het opgevangen sinaasappelsap, de olie, het uitgeperste teentje knoflook, zout, peper en de bieslook (of de ui/bosui) bij elkaar en klop dit tot een sausje.
Giet dit over de kikkererwten-sinaasappelsalade.
Tip
Lekker bij zilvervliesrijst en gebakken, in ketjap gedrenkte plakken tempeh!