Roomboter is meestal niet te vergelijken met plantaardige boter. Wat niet wil zeggen dat boter zonder melk altijd een tegenvaller is. Je kunt plantaardige boter heel romig maken. Probeer deze recepten maar eens.
Boter met sojayoghurt
Wat heb je nodig voor 200 gram?
- 110 gr geraffineerde kokosolie
- 30 ml havermelk
- 15 ml sojayoghurt
- 20 ml neutrale olie, zoals zonnebloem
- 1/4 tl sesamolie
- 4-5 kikkererwten, door een zeef gedrukt
- 2 capsules vegan sojalecithine
- 1/2 tl wortelsap voor de kleur
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten met een snufje zout in je blender en mix ze gedurende 3 minuten op de hoogste stand. Giet het mengsel in ijsblokvormpjes. Laat de boter in de vriezer 30 minuten opstijven. De plantaardige boter is in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar. In de vriezer kun je de boter 3 maanden bewaren.
Harde vegan boter
Als je iets maakt met bladerdeeg heb je “harde boter” nodig. Daar zit minder vocht in, waardoor je baksel krokanter wordt dan met gewone margarine.
Ingrediënten voor 400 gram:
- 250 ml geraffineerde (dus niet extra vergine), gesmolten kokosolie
- 75 ml sojamelk
- 40 ml arachideolie
- ¼ tl zout
- 4 tl vegan lecithine korrels
Zo maak je de boter
Doe alle ingrediënten in de blender en mix het ongeveer een minuut op de laagste stand. Giet de inhoud in siliconen muffinvormpjes en zet het in de koelkast om uit te harden.
Wil je meer recepten voor vegan variaties op zuivel en kaas? Bekijk dan Lekker Plantaardig, koken met seizoensgroenten!
Fotocredit: Vegan baking, Flickr