Eenpansgerecht met kikkererwten in curry

Stoofschotel met kikkererwten in curry, lente-ui en tomaat

Dit eenpansgerecht met kikkererwten is snel klaar en zit boordevol eiwitten. Het is een pittige stoofschotel door de rode currypasta en de peper. Maar de kokosmelk maakt het romig en je kunt de peper ook weglaten als je wilt natuurlijk.

Kikkererwten zitten boordevol eiwitten en zijn daarom waardevol als je een plantaardig dieet gebruikt. In 100 gram gekookte kikkererwten zitten ongeveer 19 gram eiwitten. De kikkererwten zitten daarnaast boordvol essentiële aminozuren die belangrijk zijn voor spierherstel en -groei. logisch dat je deze vleesvervanger  terugvindt in menig koud of warm vegan recept!

In deze plantaardige stoofschotel worden ze gecombineerd met tomaten en lente-uitjes. Tomaten oogst je buiten in augustus en september (hier leer je hoe je tomaten teelt), maar ze zijn al verkrijgbaar uit de koude kas. De oogst is daar vanaf juli tot oktober. Lente-uitjes kunnen geoogst worden tussen mei en december. Ook de teelt van lente-uitjes wordt beschreven in deze online moestuincursus. Je betaalt 1x en hebt voor altijd toegang!.

Omdat eten uit het seizoen net zo duurzaam is als plantaardig eten, zijn de recepten in het kookboek Lekker Plantaardig verdeeld over de seizoenen waarin de groenten worden geoogst.

Wat heb je nodig voor dit eenpansgerecht?

  • 1 rode ui
  • 1 rode of groene peper
  • 2 eetlepels rode curry (als deze peper bevat, kun je de peper weglaten)
  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
  • 250 gram tomaten (cherrytomaten zijn het lekkerst)
  • 220 gram snelkookrijst
  • 400 gram kikkererwten (gekookt)
  • 4 stengels lente-ui
  • Verse koriander
  • Olie om in te bakken

Zo maak je deze stoofschotel met kikkererwten

Let op! Kies je voor zilvervliesrijst, kook deze dan eerst een half uur voordat je deze toevoegt (zonder water) zoals hieronder beschreven.

  1. Eerst fruit je de ui en peper een paar minuten totdat ze zacht zijn.
  2. Snijd de tomaten in stukjes en voeg ze toe aan de ui en peper, samen met de kokosmelk, currypasta en snelkookrijst.
  3. Deze saus laat je 10 minuten koken op een lage stand totdat de saus dikker wordt. Af en toe roeren.
  4. Voeg de gekookte kikkererwten toe en kook nog 3 minuten door totdat ook de rijst klaar is.
  5. Dien het gerecht op en garneer het met gesneden en gewassen lente-ui en de verse koriander.

Tip: je kunt ook haverrijst gebruiken. Dit gewas heeft minder water en land nodig dan rijst en komt van minder ver (in ons geval Scandinavië) en is daardoor een duurzame keuze. Haverrijst bevat meer vezels en eiwitten dan rijst. Deze stoffen zijn essentieel voor spieropbouw en -herstel. Haverrijst bevat daarnaast minder snelle koolhydraten wat bloedsuikerpieken te voorkomt. Haverrijst is dus goed alternatief voor mensen met diabetes. Bovendien is haverrijst van nature glutenvrij, wat het een goede keuze maakt voor mensen met een glutenintolerantie.

 

Als je dit lekker vindt, dan hou je misschien ook van dit vegan kookboek. Het staat vol seisoensgebonden recepten en is duurzaam geproduceerd. Geef het cadeau of koop het voor jezelf!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven