Plantaardige voeding is niet alleen erg gevarieerd en lekker, maar ook gezond en beter voor dieren en de natuur. Er zijn heel veel redenen om vegan te eten.
Je hebt vast weleens gehoord van alle kalfjes die geboren worden, omdat wij graag boter, kaas en melk gebruiken. Meestal worden ze direct weggehaald om met kunstmelk te worden grootgebracht of na korte tijd opfokken te worden geslacht. Lees meer over koetjes en kalfjes.
Koemelk is bovendien helemaal niet zo gezond als wordt beweerd. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek (Engels) onder 400 Nederlandse kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 3 jaar dat er een verband bestaat tussen veel koemelk drinken en ijzertekort, omdat koemelk weinig ijzer bevat. IJzertekort op jonge leeftijd kan leiden tot neurologische en motorische ontwikkelingsachterstanden.
En dan blijkt koemelk volgens dit (Engelstalig) onderzoek bij zuigelingen ook nog eens te leiden tot uitdroging! Dat komt doordat koemelk veel meer proteïnen en mineralen bevat dan de zuigeling nodig heeft. Dat teveel wordt uit het lichaam verwijderd via de urine. Een baby die koemelk drinkt, plast dus meer en loopt zo een aanzienlijk risico op uitdroging.
Wat doen vlees, vis en zuivel met de aarde?
Ook voor de aarde zouden we meer plantaardig voedsel moeten gebruiken. Waarom? Lees dit maar eens.
- Klimaat: De gassen die zorgen voor klimaatverandering bestaan voor 18% uit methaan. Een deel daarvan komt uit de landbouw. Door minder of geen dierlijke producten te gebruiken, verminder je de hoeveelheid broeikasgassen.
- Landgebruik: Meer dan 70% van alle landbouwgrond wordt gebruikt voor veeteelt. Veeteelt is tot 91% verantwoordelijk voor de vernietiging van het regenwoud in de Amazone.Voor de productie van eiwitten van kippen is drie keer zoveel landbouwgrond nodig als voor de productie van eiwitten van sojabonen. Varkensvlees vereist 9x zoveel grond en rundvlees maar liefst 32x. Als we plantaardig eten, gebruiken we grond veel efficiënter en dát is nodig willen we de groeiende wereldbevolking kunnen voeden.
- Waterverbruik: Volgens de stichting Natuur en Milieu is de vleesindustrie verantwoordelijk voor 8% van het totale waterverbruik. Voor 1300 calorieën in de vorm van graan is 500 liter water nodig. Hetzelfde aantal calorieën in de vorm van vlees kost 4000 liter water. Dat is 8x zoveel! Terwijl 20% van de wereldbevolking een tekort aan water heeft. Als je vegan eet, laat je eigenlijk water over voor de rest van de wereld.
Als je veganist bent
- produceer je de helft minder koolstofdioxide,
- gebruik je slechts 7,6% van het water
- en 5,5% van het land ten opzichte van een vleeseter.
Enkele kanttekeningen
De voordelen van plantaardige voeding voor het milieu gelden alleen als je bewust eet.
Zo varieert de impact van veel plantaardige producten per jaargetij. Bonen en andere peulvruchten, die voor veganisten essentiële voedingsstoffen bevatten, komen van mei tot en met augustus uit eigen land en Duitsland. Lekker dichtbij. Maar de rest van het jaar komen veel groene vleesvervangers ingevlogen uit onder meer Egypte, Guatemala en Kenia. En dat is weer niet zo klimaatvriendelijk.
Eet het liefst groenten en fruit van het seizoen en van dichtbij. Anders doe je de duurzame voordelen van plantaardig eten voor een deel teniet. Zo kost het maar liefst 1.000 liter water om 1 geïmporteerde avocado te produceren. Plantaardig, maar niet goed voor het milieu.
Met de recepten uit dit vegan kookboek houd je de milieu-impact laag door zoveel mogelijk ingrediënten uit het seizoen en van dichtbij te gebruiken. Het zijn recepten die je doen watertanden, zoals deze citroencake zonder ei of de bloemkoolcurry.
Veganistisch eten en dierenwelzijn
Veel mensen kiezen voor een veganistische levensstijl, omdat zij niet meer willen bijdragen aan dierenleed. In de intensieve veehouderij worden dieren opgesloten en gedood als ze zwaar genoeg zijn. In slachthuizen waar niemand graag een kijkje neemt.
Ex-Beatle Paul McCartney:
Als de muren van slachthuizen van glas waren, zou menigeen stoppen met vlees eten
Deze beroemdheden vinden het gezonder om geen dierlijke producten te eten en zijn tegen dierenleed:
- Singer songwriter Moby, met zijn eigen veganistisch café in LA
- Zangeres Ariana Grande die meer van dieren zegt te houden dan van mensen
- Nederlands kampioen powerlifting Sanne Visser
- en Patrik Baboumian, de sterkste man van Duitsland
Krijgen veganisten wel genoeg voedingsstoffen binnen?
Ja, met de nodige supplementen. Veganisten nemen een B12-supplement en in de wintermaanden een vitamine D-supplement. Verder moeten veganisten net als iedereen gevarieerd eten.
Maar met name kinderen (die in de groei zijn), zwangere en zogende moeders moeten alert zijn op tekorten aan essentiële vitamines als D en B12, calcium en andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een goede ontwikkeling. Nemen die doelgroepen geen supplementen, dan lopen ze met een 100% vegan dieet een risico op groeiachterstand, psychomotorische vertragingen, ondervoeding en bloedarmoede.
De rest kan met een plantaardige levenstijl toch voldoende eiwitten en B-12 en voldoende calcium en ijzer binnenkrijgen.
144x inspiratie voor een plantaardige maaltijd?
Bestel dan nu Lekker Plantaardig, seizoensgebonden recepten!
Een plantaardig dieet is gezond
Een plantaardig dieet verkleint de kans op uiteenlopende ziektes (Engelstalig onderzoek).
Dat komt in de eerste plaats doordat vegetariërs en veganisten weinig verzadigd vet eten en juist veel groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, sojaproducten, noten en zaden. Dit zijn voedingsmiddelen die een positief effect hebben op de cholesterolwaarden en bloedsuikerspiegel. Deze factoren dragen bij aan de vermindering van chronische ziekten zoals ischemische hartziekte, diabetes type 2, hypertensie, bepaalde soorten kanker en obesitas.
Anderzijds kan vlees eten juist ongezond zijn. Zo blijkt uit onderzoek dat kinderen die veel vlees aten op jonge leeftijd later vaker Diabetes type 1 ontwikkelden.
Verontrustende informatie over het effect van vlees op de gezondheid kwam van ander, verkennend, onderzoek: kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap gezouten vleeswaren aten (chorizo, cervelaatworst, ham), lopen later meer kans een hersentumor te ontwikkelen. Met name de nitriet- en nitraatzouten die tegenwoordig gebruikt worden om het vlees te conserveren in plaats van het klassieke zout, zijn daarvoor verantwoordelijk.
Vlees eten is dus niet zonder gezondheidsrisico’s.
Heerlijke veganistische recepten
Plantaardig eten is erg lekker, ik heb talloze vegan gerechten gegeten waarbij ik kaas, room, boter en vlees vergat. Wat dacht je bijvoorbeeld van vegan wraps met eiwitrijke groenten? Of deze vegan appeltaart met noten en spijs?
Elke dag inspiratie voor een plantaardige maaltijd?
Bestel dan nu Lekker Plantaardig, seizoensgebonden recepten!
Leuk sinterklaas- of kerstcadeau
Voor mensen die graag gezond leven, gewicht willen verliezen (door plantaardige voeding raak je doorgaans kilo’s kwijt) of graag koken, is Lekker Plantaardig een leuke verrassing. Als verjaardagscadeau, sinterklaascadeau, kerstgeschenk of gewoon zomaar.
Wil jij ook graag (vaker) plantaardig eten? Dan koop je dit vegan kookboek toch gewoon voor jezelf? 😉
Wil je je groenten en fruit zelf telen zodat je altijd vers voedsel uit het seizoen hebt? Kijk dan eens naar de online cursus Moestuinieren met Kinderen. Een jaar lang moestuintips, leuke natuurweetjes en eventueel kinderactiviteiten in de moestuin die passen bij het jaargetijde.
Plantaardig eten is lekker en gemakkelijker dan je denkt!