Meer plantaardige inspiratie? Bekijk dan Lekker Plantaardig, koken met seizoensgroenten!
Bloemkool heeft een nootachtige smaak en is goed te combineren met kerrie, zoals in dit gerecht. Zacht gerecht met een pittig randje.
Eigenlijk is de bloemkool met zijn neutrale smaak met heel veel dingen te combineren. Wist je dat bloemkool 2.500 jaar geleden in Turkije en Egypte al werd gegeten? Nog vóór het jaar 1500 kwam de bloemkool naar onze streken. Bloemkool bevat een redelijke hoeveelheid vitaminen, maar minder mineralen dan andere kolen.
Misschien denk je ‘Bloemkool is toch een zomergroente’? Dat klopt niet. Wij proberen zoveel mogelijk met de seizoenen te koken, omdat dat duurzaam is. Ik eet niets uit de verwarmde kas die CO2 uitstoot. Dat is helemaal niet nodig om lekker te eten. Bloemkool kun je prima eind winter eten, hij wordt in januari geteeld in onverwarmde kassen.
Bloemkool groeit bijna het hele jaar. Je hebt:
- winterteelt (januariteelt) onder glas (onverwarmd) met oogst in maart;
- winterteelt buitenteelt met oogst in april en mei;
- weeuwenteelt met oogst in juni. Deze wordt echter bijna niet meer toegepast;
- vrijsterteelt of vroege teelt met oogst in eind juni tot en met begin juli;
- zomerteelt met oogst in juli, augustus en september;
- herfstteelt met oogst in oktober tot december.
Koop de bloemkool nu, dan heb je waarschijnlijk een oogst uit de winterteelt.
Bloemkool is een moeilijk gewas om te telen, maar niet onmogelijk. Wil je zelf groenten leren telen, dan kun je een van deze online moestuincursussen volgen.
Wat heb je nodig voor dit zachte, romige eenpansgerecht?
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 50 minuten
- 1 bloemkool
- 1 zoete aardappel
- 3 tomaten
- 1 blikje kikkererwten
- 1 wortel
- 1 paprika
- 4 knoflookteentjes
- 1 bosje verse koriander
- 1 ui
- 800 ml kokosmelk
- 1 el korianderpoeder
- 2 el komijn poeder
- 1 el kerrie poeder
- 1 el kurkuma
- 2 tl bouillonpoeder
- 2 el limoensap (vers of uit een flesje)
- Olie
- Peper
- Zout
Zo maak je deze bloemkoolschotel
Schil de zoete aardappel en de wortel.
Snijd bloemkool, zoete aardappel, tomaten, wortel en paprika in stukjes.
Snijd de knoflook en ui fijn en bak deze in olie.
Voegen dan de wortel, bloemkool en zoete aardappel toe.
Voeg iets later kikkererwten, paprika en tomaat toe, tomaten als laatste.
Voeg dan de kokosmelk toe.
Snijd de koriander fijn en voeg deze met de andere kruiden en bouillonpoeder toe. Voeg ook het limoensap toe.
Laat dit mengsel 20 minuten sudderen op een laag vuur met deksel.
Tip
Lekker met basmatirijst of noedels.